Habarcs és vakolat alkalmazása a télikertben

Gipsz- és gipszes habarcsok, különleges habarcsok

Télikert falburkolata, vakolatA gipsz- és gipszes habarcsok a télikertben vagy beépített teraszon oldalfalak és a mennyezetek vakolatának, gipsztagozatának habarcsanyaga. Kötéslassítóként enyv, kötésgyorsítóként elimínium-szulfát vagy timsó használható.

A gipsz- és gipszes habarcsok kötőanyaga A vagy B minőségű vakológipsz, I vagy II. minőségű formagipsz, mészpép vagy porrá oltott mész. A gipszhabarcsok legalább 200 k/m gipszet, egyéb kötőanyagot csak csekélyebb mennyiségben tartalmazhatnak. A gipszes habarcsok kg/m-nél kisebb mennyiségű gipszet tartalmaznak.

Gipszet cementtel összekeverni nem szabad, sőt e kétféle anyagot tartalmazó szerkezeti részek közvetlen érintkezését is kerülni kell. Gipszhabarcsba csak rozsdásodás ellen megfelelő védelemmel ellátott acélbetétet vagy hálót szabad beágyazni.

Adalékanyagnak a III. osztályú homok is megfelelő, aljzathabarcshoz legfeljebb mm szemnagyságú gipszes simítóhabarcshoz azonban legfeljebb 1 mm szemnagyságig szabad használni a télikertépítés során. Gipsz simítóhabarcs homokot nem tartalmazhat. A gipsz rabichabarcs 2/3 részben kazánsalakot és 1/3 részben harmadosztályú homokot tartalmazzon.

A gipszel kevert mészhabarcs kiválóan alkalmas a télikert belső oldalfalainak, mennyezeteinek alapvakolására. Kötéskor ugyanis a gipsz kissé duzzad, a mész pedig összehúzódik, és ez a kiegyenlítődés igen kedvező.

A gipszes simítóhabarcs igen képlékeny, egyenletesen lágy és igen gyorsan köt. A gipsz- és a gipszes habarcsok szigorú minőségi előírások szerint készülnek.

Különleges habarcsok

A terasz beépítése során a különleges habarcsok részben a kötőanyag, részben pedig az adalékanyagok sajátos tulajdonságaiból eredően a velük készített vakolatoknak olyan tulajdonságokat adnak, amelyek lehetővé teszik különleges célokra való alkalmazásukat. Ilyenek az injektáló-, a barit-, a saválló nátronüveges habarcsok, a samott-, a szilikát habarcsok.

Az injektálóhabarcsokat üregek, hézagok, sziklatalajok repedéseinek tömítésére használjuk a télikertépítés során.

A sugárgátló barithabarcsot röntgen- és radioaktív sugárzás ellen védő vakolatok készítésére alkalmazzuk.

Adalékanyaga legalább másodosztályú szemmegoszlású baritőrlemény.

A barit vagy más néven súlypát, színtelen, fehér, szürkés vagy sárgás, kőszerű ásvány, amely tiszta előfordulásban 4g/cm3-nél nagyobb sűrűsége miatt lényegesen nagyobb mértékben gyengíti a röntgen- vagy gamma-sugárzás intenzitását, mint a kisebb sűrűségű homok. Kötőanyagként 350pc vagy 450pc használható fel.

Habarcs és vakolat felhordása és alkalmazása a télikertben vagy más helyiség építése során. A télikertépítés során használatos technológiák közül nem csak a megfelelő falburkolat felhelyezése az egyik legfontosabb, hanem sok hasonló dolog. A teraszbeépítés vakolata gipszhabarcs segítségével kerül felhelyezésre, előregyártott elemekből is készülhet kiváló minőségű és kinézetű helyiség. Ha szeretnél még érdekes témákról olvasni, az alábbiakat ajánljuk: télikert építés ára, teraszbeépítés szakszerűen, vakolat elkészítése, habarcs felvitele, télikert gyártás, terasz kiépítés.

Címkék: télikert, terasz
https://bolt.blogstar.hu/./pages/bolt/contents/blog/50035/pics/lead_800x600.jpg
télikert,terasz
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?