A szögezett, a ragasztott és az úsztatott parketta a télikertben


Csaphornyos parkettaléc, szegélyléc a beépített teraszon

Fa padló, parketta a télikert építésénél.A szögezett parketta burkolat legfelső, látható rétege, a télikert építés közben, csaphornyos parkettalécekből készül, amelyeknek keresztmetszeti méreteit és a megengedhető méreteltéréseket speciális mérettáblázatok foglalják össze.

A parkettalécet 17 és 22 mm-es vastagságban gyártják.

Hosszúsága: 190, 205, 255, 305, 355, 405, 405 mm.

Szélessége: 23, 26, 29, 33, 36, 46, 53, 56, 63, 66 mm.

A burkolat falhoz való csatlakoztatásához fallécet és szegélylécet, más néven széklécet kell használni, amelyek tölgy-, bükk-, kőris-, szil-, cser-, gyertyán-, juhar- és akácfából készülhet a télikertben.

A parkettaléc széles felületeit hát-, illetve színlapnak nevezzük, keskenyebb felületeit oldalnak, két végoldalát pedig bütünek.

A terasz beépítés sajátosságai

A csaphornyos parkettaléc egyik bütüjén és oldalán hornyok, a másik oldalán és bütüjén csap van. Attól függően, hogy – hátlapjára fektetve és hornyos bütüje felől nézve – melyik oldalán van csap, jobbos és balos kivitelű lécet különböztetünk meg. A kötegek fele-fele arányban tartalmaznak jobbos és balos parkettát.

A csaphornyos parketta csapjának és hornyának kedvező együtt dolgozása érdekében sem a laza illeszkedés, sem az erős szorulás nem engedhető meg. A csaphoronnyal összeillesztett parkettapárnak – lefelé fordított oldalfelülettel, vízszintesen tartva – együtt kell maradnia. A fekvőréteg visszaugratása teszi lehetővé a lécek hézagmentes illesztését, a télikert építés és a teraszbeépítés során.

A télikert padlóburkolatának építése

A parkettaléc két-két lapjának és két-két oldalának párhuzamosnak kell lennie, a bütünek pedig rájuk pontosan merőlegesnek. Ezt könnyen ellenőrizhetjük úgy, hogy két, hosszoldalával összeillesztett parkettaléc bütüjéhez egy harmadik léc hosszoldalát csatlakoztatjuk. A harmadik léc oldalélénél keletkező hézag mutatja a merőlegestől való eltérést.

A falléc mindkét hosszoldalán párhuzamosra gyalult horonybemarással készül a télikertépítésnél. Bütüi fűrészeltek.

A falléc horonymérete és a horonynak a színlaptól mért távolsága ugyanaz, mint az azonos vastagságú parkettáé. A burkolat szélén a parkettalécek a fallécbe csatlakoznak. A falléc hossza, 1000 mm-től felfelé 50mm-enkénti növeléssel, legfeljebb 3000 mm lehet. Szélessége 50-85 mm-ig – 5 mm-enkénti növeléssel terjed.

A szögezett, vagy egyéb technológiákkal, a ragasztott és az úsztatott parketta a télikertben az építés során. Néhány téma, mely érdekelheti olvasóinkat: télikert építés Budapest, faléc ára, padló fektetés, parketta csiszolása, terasz beépítése szolgáltatás, burkolat felhelyezése.

Címkék: télikert
https://bolt.blogstar.hu/./pages/bolt/contents/blog/53507/pics/lead_800x600.jpg
télikert
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?