Kávépótlók a télikert nyugalmában

Forró italokkal a télikertben

Teázósarok a télikert építésnél kialakítva.Magyarországon nagy hagyományai vannak a télikertben fogyasztott kávépótlóknak, melyeket a pótlékokkal együtt kávészereknek neveznek és Budapesten kárpitozott fotelben fogyasztanak. A kávépótlók főzete a valódi kávéitalt helyettesítheti, a kávépótlékokat önmagukban azonban általában nem fogyasztjuk. Inkább a kávépótlékokhoz vagy a valódi kávéhoz keverjük őket, hogy ízüket vagy színüket a maguk ízlése szerint módosítsuk. Jelenleg a következő kávészereket alkalmazzuk a beépített teraszon, melyet a budapesti kárpitosok is szeretnek.

Cikóriakávé a puha kárpitban ücsörögve

A cikóriakávé a télikerti, kárpitos fotelben ücsörgések, pihenések egyik legkedveltebb pótkávéja. Nemesített cikóriagyökérből készül. A gyökeret megpörkölik, majd érlelik. Ezután kevés napraforgóolajjal keverve megőrlik, és kockákba préselve kerül a fogyasztóhoz. Főzete kissé kesernyés, kellemes zamatú.

A malátakávé

A télikertben a malátakávé fogyasztása is megszokott, általában olyan kanapét választunk, mely puha bőr kárpittal van áthúzva. Általában árpamalátából készítik pörköléssel. A pörkölés befejezése előtt kevés cukrot öntenek a pörkölődobba, fényezik a malátakávét. Szemesen kerül forgalomba. Nem lehet tapadós, törött szemű. Főzete édeskés, érződik rajta a jellegzetes malátazamat.

A télikertben gyakran találkozhatunk a keverék kávépótlókkal is. Ezek többféle anyag felhasználásával készülhetnek. Előírt arányban van benne maláta, cikória, néha borsó vagy rozs, esetleg csillagfürt is. Nagyobb csomagolásban hozzák forgalomba, az úgynevezett családi kávét.

A cukrozott keverék-kávépótló a télikertben nem használt szer, mely üzemi konyhák, közületek számára készül. Az ilyen kávépótló keverék már az ízesítéshez szükséges cukrot is tartalmazza. Kockákba van préselve, megkönnyítve az adagolást. Évekig eltartható, de csak szellős, hűvös, tiszta levegőjű helyen, mindig felbontatlan csomagolásban tárolható.

Zamat kávépótló

A Zamat kávépótló a kárpitosok kedvence Budapesten, régi télikertek nosztalgikus, cukrozott keverék kávépótló, vanilinnel ízesítve. Szintén kockákba préselve kerül a beépített teraszon a fogyasztók elé. A kávépótlókat kézzel kell elmorzsolni a hideg vízben, majd addig forralni, míg elfő a habja.

A legjobb kávét a télikertben csak megfelelő kávéfőző gép segítségével készítheted el. Az elkészült eszpresszó azonnal fogyasztandó, a felmelegített kávé íze már nem élvezhető maradéktalanul. A kávégép tárolásának és működtetésének helyét gondosan meg kell választani, hogy ne melegedjen túl a napsütéstől és ne nedvesedjen át a beépített teraszon található növények párájától sem.


Kávépótlók és egyéb érdekességek a télikert nyugalmában fogyasztva. A télikertépítés során kialakított teázó vagy kávézósarok kellemes helyszín lehet az együtt töltött időhöz, minden mellet és fölött, de a megfelelő árnyékolás és légkondicionáló berendezés beépítésére is gondolni kell. Néhány olyan téma, melyről érdemes lehet tovább olvasni: télikertépítés Budapest, kávé főzés, kárpitos mester, kárpitozott bútor, beépített terasz tervezése, terasz építés, kávépótló vásárlása, szakszerű építés budapesten.

Címkék: kárpitos, télikert
https://bolt.blogstar.hu/./pages/bolt/contents/blog/54709/pics/lead_800x600.jpg
kárpitos,télikert
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?