Drón töltő

Laptopról irányítható repülő akkumulátorának töltése

Laptop töltő szervizA repülő és közúti drónok akkumulátorát is tölteni kell. A dróntöltő lényegében megegyezik a laptop, okostelefon vagy elektromos autó töltőjével, mindössze bizonyos paraméterei érnek el.

Az utóbbi években, az elektromos autók terjedése miatt egyre gyakrabban találkozhatunk utcai töltőkkel, a drónok esetében azonban speciális, adapterrel és típusra szabott csatlakozóval ellátott töltőt kell használni.

A töltő típusa

A drónok, a laptophoz hasonlóan sok energiát fogyasztanak, de nem csak az alapvető működéshez van szükség áramra, a kamera, az FPV adó, a gimbal, a kijelző is fogyaszt energiát, tehát ezeket is működtetnie kell az akkumulátornak.. Ezt az RC (remote controlled) járművek legnagyobb százaléka LiPo - vagyis Lítium polimer - akkumulátorokról biztosítja. A Lítium polimer az okostelefonban található Lítium-Ion akkumulátoroktól abban tér el, hogy az energiatároláshoz más anyagot (más elektrolitot) használ, és természetesen más a formájuk, a beépítési tok. A Li-Ion akkumulátorok tokozása általában kemény fémház, ez azonban jelentősen megnöveli a súlyát. A LiPo akkumulátorok belseje vékony, műanyag filmre hasonlító összehajtogatott, szendvics szerkezet, erős külső borítás nélkül, ezért könnyűek, viszont nem állnak ellen a külső behatásoknak úgy, mint egy Li-Ion akkumulátor.

ALiPO akkumulátorok használatánál az alábbi használati feltételeket kell betartani:

  • nem szabad erős fizikai behatásnak kitenni
  • tilos hő hatásának kitenni, melegíteni, tűzbe dobni
  • tilos túlságosan nagy feszültséggel tölteni

Egy átlagos laptop töltő segítségével is tölthető drón akkumulátor jelöléseinek leírása:

  • 380 mAh: az akkumulátor kapacitása, ez határozza meg, hogy az akkumulátor mekkora töltésmennyiséget tud leadni adott idő alatt. Minél nagyobb ez az érték, annál tovább marad a levegőben a drón, annál tovább működik a laptop. Ha az akkumulátort 380mA-el töltjük, akkor 1 óra alatt fog teljesen feltöltődni.
  • 3.7V: az akkumulátor cella feszültsége (egy cella feszültsége). A cellát S betűvel jelölik. Minden cella a feszültséget sarosan kötve növeli, ezért egy két cellás akkumulátor
  • 7.4V (2S), egy 3 cellás akkumulátor 11.1V (3S) és így tovább. Azt fontos tudnunk, hogy egy teljesen feltöltött akkumulátor cellafeszültsége 4.2, nem pedig 3.7V.
  • 1.4W: W mint Watt, vagyis teljesítmény. A teljesítményt az alábbi egyszerű képlettel tudjuk kiszámolni W=U*I*t . A képletből már tulajdonképpen mindent tudunk, az áramerősség az I=380 mA, az feszültség, az U=3,7V, az idő pedig 1 óra, ezért ez a szorzat szempontból lényegtelen is. Leegyszerűsítve, össze kell szoroznunk az I-t és az U-t, ami 380*3,7=1,4W és mindaddig, amíg 1 cellás akkumulátorokkal dolgozunk, a feszültséget is állandónak tekinthetjük. Amennyiben az akkumulátorunk 500mAh-s lenne, akkor ez az érték 1.9W lenne.
  • 25C: a C érték a kisütés sebessége. A C érték meghatározza, hogy az akkumulátort milyen gyorsan lehet lemeríteni. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy 380 mA*25 =9500 mA, vagyis 9.5A-el lehet az akkumulátort maximálisan meríteni, óránként.


Drón töltő kiválasztása és leírása. Néhány további téma, melyről érdemes lehet olvasni: laptop töltő javítása, drón akkumulátor, akkumulátor töltő csere, hardver bolt, laptop szerviz.

Címkék: laptop
https://bolt.blogstar.hu/./pages/bolt/contents/blog/55346/pics/lead_800x600.jpg
laptop
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?