Szennyvíztisztítás a mezőgazdaságban

Szennyvíziszap hasznosítása

Szennyvíziszap tisztítása és felhasználásaA mezőgazdaságban kiváló eredmények érhetők el a szennyvízfelhasználás területén. Az ivóvízkészítés mellékterméke a szennyvíziszap, mely hasznos ipari vagy mezőgazdasági alapanyag lehet. A folyamatosan fejlődő és bővülő szennyvíztisztításnak köszönhetően egyre több szennyvíziszap keletkezik, melynek kezeléséről gondoskodni kell. A természetvédelem törvényi szintre emelkedésének köszönhetően egyre szigorúbb szabályozások vonatkoznak a melléktermékek biztonságos elhelyezésére, ezért a termőföldeken elhelyezett iszap nem csak gazdaságos, de biztonságos is lehet.

A szennyvíziszapok osztályozása halmazállapotuk szerint

  • folyékony iszap – az egyik legolcsóbb és legjobban kezelhető szennyvíziszap forma, mely minimális előkezelést igényel, nem csak tápanyagot, de vizet is juttathatunk a földekre
  • földszerű, víztelenített iszap – a folyékony iszaphoz képest lényegesen kisebb a térfogata, így könnyebben kezelhető és szállítható
  • granulált iszap – az egyik legdrágább eljárással készített iszap, mely azonban minimális tömeggel és térfogattal rendelkezik, könnyebb a tárolása és az adagolása, jó áron értékesíthető a mezőgazdaságban.

A szennyvíz tisztítás során létrejött iszap elhelyezése

A szennyvíziszap hasznosítására többféle módszer alkalmazható. Elsősorban a rekultiválandó területeken lehet előnyös komposztálni, különösen jól alkalmazható a korábbi bányaterületek újrahasznosításra történő előkészítésére. Talajjavításra is alkalmazhatjuk, leginkább olyan helyeken, ahol szegényes a terület vízellátása, a talaj tápanyagban szegény.

A legismertebb, legnépszerűbb felhasználási terület a szántóföldeken történő elhelyezés. A szennyvíziszap alkalmas a táplálékláncba nem kerülő és a táplálékláncba kerülő növények talajának dúsítására is, azonban kizárólag gabonafélék, takarmánygabonák, kukorica és repcefélék alá.

Nem alkalmazható zöldségesek és gyümölcsösök földjénél, mert ezek a növények az esetleges káros anyagokat beépítik gyümölcsükbe.


Szennyvíztisztítás és a melléktermék iszap kezelése a mezőgazdaságban. A szennyvíztisztítás és az ivóvízkezelés mellékterméke a szennyvíziszap, melyet a mezőgazdaságban és az iparban újrahasznosíthatunk, ennek köszönhetően nem csak megszabadulunk a mellékterméktől, de hasznos alapanyagot is kaphatunk. Néhány további kulcsszó, melyről érdemes lehet olvasni: szakszerű víztisztítás, szennyvíz kezelés, fertőtlenítés árak, vízgazdálkodás és gyártás, szennyvíziszap felhasználása, ivóvíz fertőtlenítés.

Címkék: víz tisztítás
https://bolt.blogstar.hu/./pages/bolt/contents/blog/65070/pics/lead_800x600.jpg
víz tisztítás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?