Hol javítják meg a laptopot gyorsan?

Itt találsz laptop szervizt.

Laptoposhoz

Mennyibe kerül egy szép télikert?

Itt találsz télikertépítőt

A télikertbe

Hogyan használjam a laptopot?

A laptop használatának alapvető szabályai, tippek és ötletek

tovább a laptop tanácsadóhoz

Válogatás vírusirtók közül

2018.06.15.

Védd meg laptopodat és asztali gépedet

Antivírus szoftverek laptopraElcsépelten hangzik, de nagyon fontos a laptop és az asztali számítógép megfelelő, profi vírusvédelméről gondoskodni. Egyre többen látnak jó üzletet abban, hogy feltörjék a gépeket, esetleg adatokat lopjanak vagy egyszerűen csak lekódolják a rendszeredet, hogy ne férhess hozzá a saját állományaidhoz. A legegyszerűbb kémprogramok ugyan nem lopnak el semmit, azonban információkat gyűjtenek a felhasználókról, hogy azután ezeket eladják a megfelelő cégeknek, marketing ügynökségeknek. A laptop védelméről gondoskodhatsz úgy is, hogy egy profi szoftvert vásárolsz, de sok ingyenes program közül is válogathatsz.

Avira Antivirus

Az egyik legmegbízhatóbb antivírus, melyet a német Avitra cég fejleszt. 2018-ban egy új kiegészítőt vezetnek be, a Free Security Suite-t, amely egy komplex ingyenes megoldás. Az ingyenes alkalmazáscsomag segítségével kiirthatod a számítógépről a vírusokat, emellett védi az online munkameneteket is, tehát nem kell félni a kémprogramoktól sem.

A német cég az ingyenes csomagba tartozó komponenseket is rendszeresen frissíti, emellett az Avira is beszáll a Windows rendszer tisztító és optimalizáló segédprogramok kínálatába. A védelmi csomag természetesen a jelszavak tárolását és védelmét is professzionális módon végzi el.

A legnépszerűbb vírusirtó rendszerek

Kaspersky Internet Security

A Kaspersky az egyik legismertebb és legmegbízhatóbb, komplex vírusirtó és védelmi megoldásokat kínáló cég. Az utóbbi időben sok aggály merült fel azzal kapcsolatban, hogy az orosz gyökerekkel rendelkező cég kémkedésre és kártékony kódok beültetésére használja piacvezető pozícióját. Az ügyben nehéz lenne állást foglalni, ezért mindenki maga döntse el, hogy megbízik-e a szolgáltató által kínál vírusirtó rendszerben.

McAffee

A McAffe egy remek, teljes értékű és teljes körű védelmi rendszer és vírusirtó program. Bár nem igazán népszerű és ismert Magyarországon ez a program, Európában gyakran végzett a vírusirtó tesztek élén. A hagyományos modulok mellett az internet böngészés biztonságát segítő kiegészítőket is tartalmaz. A program személyi számítógépre és laptopra egyaránt telepíthető.

A megfelelő antivírus szoftver kiválasztása fontos lépés, ezért szükség esetén kérje szervizben a szakember tanácsát. A budapesti laptop szervizben a fertőzött mobil számítógépet gyorsan és szakszerűen megjavítják.

A szögezett, a ragasztott és az úsztatott parketta a télikertben

2018.06.02.


Csaphornyos parkettaléc, szegélyléc a beépített teraszon

Fa padló, parketta a télikert építésénél.A szögezett parketta burkolat legfelső, látható rétege, a télikert építés közben, csaphornyos parkettalécekből készül, amelyeknek keresztmetszeti méreteit és a megengedhető méreteltéréseket speciális mérettáblázatok foglalják össze.

A parkettalécet 17 és 22 mm-es vastagságban gyártják.

Hosszúsága: 190, 205, 255, 305, 355, 405, 405 mm.

Szélessége: 23, 26, 29, 33, 36, 46, 53, 56, 63, 66 mm.

A burkolat falhoz való csatlakoztatásához fallécet és szegélylécet, más néven széklécet kell használni, amelyek tölgy-, bükk-, kőris-, szil-, cser-, gyertyán-, juhar- és akácfából készülhet a télikertben.

A parkettaléc széles felületeit hát-, illetve színlapnak nevezzük, keskenyebb felületeit oldalnak, két végoldalát pedig bütünek.

A terasz beépítés sajátosságai

A csaphornyos parkettaléc egyik bütüjén és oldalán hornyok, a másik oldalán és bütüjén csap van. Attól függően, hogy – hátlapjára fektetve és hornyos bütüje felől nézve – melyik oldalán van csap, jobbos és balos kivitelű lécet különböztetünk meg. A kötegek fele-fele arányban tartalmaznak jobbos és balos parkettát.

A csaphornyos parketta csapjának és hornyának kedvező együtt dolgozása érdekében sem a laza illeszkedés, sem az erős szorulás nem engedhető meg. A csaphoronnyal összeillesztett parkettapárnak – lefelé fordított oldalfelülettel, vízszintesen tartva – együtt kell maradnia. A fekvőréteg visszaugratása teszi lehetővé a lécek hézagmentes illesztését, a télikert építés és a teraszbeépítés során.

A télikert padlóburkolatának építése

A parkettaléc két-két lapjának és két-két oldalának párhuzamosnak kell lennie, a bütünek pedig rájuk pontosan merőlegesnek. Ezt könnyen ellenőrizhetjük úgy, hogy két, hosszoldalával összeillesztett parkettaléc bütüjéhez egy harmadik léc hosszoldalát csatlakoztatjuk. A harmadik léc oldalélénél keletkező hézag mutatja a merőlegestől való eltérést.

A falléc mindkét hosszoldalán párhuzamosra gyalult horonybemarással készül a télikertépítésnél. Bütüi fűrészeltek.

A falléc horonymérete és a horonynak a színlaptól mért távolsága ugyanaz, mint az azonos vastagságú parkettáé. A burkolat szélén a parkettalécek a fallécbe csatlakoznak. A falléc hossza, 1000 mm-től felfelé 50mm-enkénti növeléssel, legfeljebb 3000 mm lehet. Szélessége 50-85 mm-ig – 5 mm-enkénti növeléssel terjed.

Címkék: télikert

A Google szerint veszélyes a mesterséges intelligencia

2018.05.23.

Saját magától félhet a keresőóriás

Mesterséges intelligencia a Google laptopján.A Google legtöbb szolgáltatásához alapvető fontosságú a felhőalapú szerverszolgáltatás fejlesztése és a mesterséges intelligencia szerepe. Az AI egyrészt úgy jelenik meg, mint egy csodálatos és fantasztikus eszköz, mely a személyre szabhatóságát és a számítógépes rendszerek tökéletesítését képes elvégezni, másrészt egy poszt apokaliptikus jövőt is felvázol, melyben a Google mesterséges intelligenciája maga a Skynet.

Egy Google alapító véleménye

A Google egyik alapítója és társtulajdonosa, Sergey Brin, véleménye szerint a mesterséges intelligencia alkalmazása komoly veszélyeket rejt magában, elsősorban azért, mert képes manipulálni a felhasználókat. Különösen figyelemreméltó ez a kijelentés annak fényében, hogy a nemrég megjelent iPhone Google News alkalmazást éppen azzal reklámozták, hogy „mesterséges intelligencia válogatja ki a híreket a felhasználók számára”.

A Google-t fenyegető veszélyekről a társalapító az éves körlevélben emlékezett meg.

„Olyan fantasztikus korszakban élünk, amikor korlátlan számú perspektívát választhatunk magunknak, ugyanakkor szükség van az előrelátásra és az óvatosságra is, hiszen a technológia egyre jobban átszövi és hatalmába keríti a társadalmat.”

Véleménye szerint a legnagyobb probléma, hogy a mesterséges intelligencia alkalmas arra, hogy befolyásolják vele a társadalmi csoportokat és az egyéneket.

„Félelmeink széles skálán mozognak, a tudományos fantasztikumba illő dolgoktól egészen a hétköznapi apróságokig, például, hogyan viszonyul majd hozzánk az önvezető autó.”

A mesterséges intelligencia többféle veszélyforrásként jelenik meg az emberi társadalom életében. Egyrészt izgulhatunk azon, hogy a felhőszerverekben életre kelő AI átveszi az irányítást a hadsereg drónjai, a számítógépek, laptopok és IoT eszközök felet és ha nem is irtja ki a teljes emberiséget, okozhat kellemetlen pillanatokat.

A mesterséges intelligencia által vezérelt robotok és automatikus eszközök veszélyeztetik a munkavállalókat, hiszen egyre többen veszíthetik el munkájukat és megélhetésüket.

A robotok és AI eszközök sokkal valósabb és kézzelfoghatóbb veszélyeket is jelenthetnek, hiszen tökéletlenségükből adódóan számos hibát követnek el. Az önvezető autók embereket ütnek el, a gyári robotok munkásokat roppantanak össze. Egyelőre ezeket üzemi balesetnek tekintjük, de elérkezhet az idő, amikor egy gyerek intelligenciájával rendelkező robot véletlen gyilkosságaként kell majd ezt értelmezni.

Címkék: Google

Hogyan kezeljük a műanyag padlóburkolatot a télikertben

2018.05.11.

Melegpadló burkolat a beépített teraszon

Műanyag padlóburkolat a télikertben.Amikor műanyag padlóburkolatot veszünk a télikertépítés befejező szakaszában, mindig vegyük figyelembe a helyiség rendeltetését és nagyságát, mert befolyásolják, sőt meghatározzák a burkolóanyag színét és mintázatát. A helyiségben levő burkolatokhoz, berendezési tárgyakhoz, a meglévő anyagokhoz való alkalmazkodással, a színek és anyagok összhangjával hozhatunk csak létre harmonikus és esztétikus belsőt.

A télikert műanyag burkoló anyagának kiválasztásakor lényeges szempont a helyiség forgalma is, amelynek nagysága lehet: könnyű, mérsékelt és nagyon erős.

Hogyan vásároljunk műanyag burkolóanyagot a beépített teraszra?

Vásárláskor nem mindegy, hogy egyszínű vagy mintás anyagot veszünk-e. Az egyszínű anyagokból a helyiség hosszméreténél 3-5 cm-rel többet kell vásárolnunk. A helyiség szélességi méretéhez pedig az átlapolásokból adódó anyagtöbletet hozzá kell számítani. A télikertben az átlapolások számát az anyagszéleség és a helyiségszélesség figyelembevételével határozzuk meg. Minden átlapolásra egyszínű anyagnál 3-4 cm-t, mintás anyagnál ennél többet kell számítani.

A műanyag burkolóanyagok tárolása a télikertben

A műanyag padlóburkoló lemezeket járófelületükkel kifelé tekercselik fel. A csomagolóanyag papírlemez vagy fólia.

Csomagolás után a kész tekercset két helyen átkötik, a szállítás és a tárolás biztonsága érdekében.

A padlólemez tekercseket függőlegesen állítva kell szállítani és tárolni, és naptól, sugárzó hőtől, agresszív gázoktól és gőzöktől, valamint nedvességtől védeni kell. A tárolóhelyiség hőmérséklete 5-25 C legyen.

A vásárolt műanyag lemeztekercseket a télikertben egymás mellé állítva helyezzük el a tárolóhelyiségben, mert így védhetjük legjobban őket a károsodástól. A fektetett, helytelenül tárolt tekercsek saját súlyuk alatt deformálódnak és hideg időjárás esetén a tekercsek szélei berepedeznek. A megsérült lemezek kifeszítése és egyengetése sok időt vesz igénybe, és megnehezíti a padlóburkoló lemez leragasztását.

A télikert műanyag padlójának aljzata

A ragasztásra előkészített aljzatnak a télikertben szilárdnak, száraznak és megfelelően sima felületűnek kell lennie. Az előkészítéshez aljzatkiegyenlítő anyag használata javallott, de a télikert építő szakemberek a padló megfelelő öntését is szakszerűen végzik el. A padlóburkolat ragasztását követően építési munkálatok végzése már nem ajánlott.

Címkék: télikert

Növények teleltetése a télikertben

2018.05.04.

Télikertépítés növényszoba létrehozásának céljából

Télikert növény teleltetésA télikertépítés egyik célja Budapesten a télálló virágoskert létrehozása, mely egész évben gyönyörködtettheti a megrendelőt. A szolgáltatás része lehet a műanyag ajtó és ablakkonstrukciók beépítése mellett a berendezés megtervezése, az öntözés és árnyékolástechnikai rendszer kiépítése. A télikertben sok növény telelhet, melyek a szabadban nem lennének képesek élni, viszont a nyári melegben a kert ékességei. Néhány növény, mely alkalmas kinti és benti tartásra is, teleltetés mellett.

Murvafürt

A murvafürt egy Brazíliából származó, fénykedvelő, közepesen igényes növény.
Tövises ágú, ovális, fényeszöld levelű kúszócserje. Jelentéktelen virágait szíves tojásdad, élénklila virágzati leelk ölelik körül. Ezek az átütő színű, nyáron tömegesen megjelenő fellevelek adják a növény díszértékét.

A mediterrán vidékeken szabadban is áttelel, nálunk azonban nem télálló. Dézsás nevelésre Alexandra fajtája a legalkalmasabb. Ez rövidebb szártagú, nyáron virágzó, fellevelei fénylő bíborlilák.

Augusztus végén dugványozással szaporítható. Nagyon lassan és nehezen gyökeresedik. A gyökerek kifejlődéséig a dugványokat tartsuk befőttesüveg alatt.
Április elejétől október végéig a szabadban neveljük, meleg, napos helyen, rendszeres öntözés mellett. A tavaszi, nyár eleji hetekben tápoldatot is adjunk neki.
Késő ősztől tavaszig 5-8 C-on tároljuk, s csak 3 hetenként öntözzük.

Átültetéséhez az érett trágyával vagy Plantos 4D-vel dúsított föld alkalmas.

Kasszia

A kasszia egy észak-amerikai, fénykedvelő, közepesen igényes növény.
Kevéssé ismert, szép virágú, aljától ágas kis fa. Levelei szárnyaltak. Aranysárga virágfürtjei július végén, augusztusban nyílnak. A virágzás 3-4 hétig tart.

Levelei késő ősszel lehullanak. Télen 4-5 C hőmérsékleten télikertben teleltessük, s csak ritkán öntözzük. Kora tavasszal ismét kitehetjük a szabadba. A kisebb fagyokat még károsodás nélkül elviseli. Magvetéssel szaporítható.

Datúra

A datúra egy Brazíliában honos, fénykedvelő, közepesen igényes növény.
Aljától ágas vagy törzses fa. Falusi udvarokon szép idős példányokat lehet látni belőle. A napos helyek, tetőkertek, erkélyek és télikertek szép dísznövénye.

Nagy, puha állományú levelei közül 25-30 cm hosszú, hófehér, trombitaformájú virágok csüngenek ki. A virágoknak bódító illatuk van. Nyár végén, ősz elején nyílik, mikor már sok minden levirágzott. A kissé kötött talajt kedveli, ezért egytized rész agyaggal kever földbe ültessük.

A kristályvirágfélék a télikertben

2018.03.29.


Aizoaceae nevelése a beépített teraszon

Kristályvirágfélék a télikertbenA legtöbb kristályvirágféle ide tartozik. Nem egyértelműen téli esős területen élnek, inkább a nyári forróság miatt helyeződött át a növekedési időszakuk a hűvösebb évszakra. A télikertben nem csak citromot, narancsot és mandarint termeszthetünk.

Megjelenésük és rövid történetük

Az első kövületek a kristályvirágfélék közül kb. 12 millió évvel ezelőtt jelentek meg. Egyesek szerint kb. ekkor, mások szerint kb. 5 millió éve alakult ki Dél-Afrikában az élőhelyükül szolgáló száraz, téli csapadékos klíma. Evolúciósan nagyon rövid az azóta eltelt idő. Bámulatos, hogy ez alatt az idő alatt mennyire sokféle specializált faj alakult ki. A nyári esős területek ennél régebbiek. A part menti ködös területeket kialakító Bengulea tengeráramlás kb. 6 millió éve alakult ki, az ezt kihasználó növények is azóta fejlődtek ki.

A gyors fejlődésnek több oka is van. Egyrészt a klíma több periódusban változott nedves és száraz időszakok között. Ez a gyakori változás nagy evolúciós nyomást gyakorolt a növényzetre, alkalmazkodniuk kellett a változó környezethez. A kiszáradások alatt nagy területek növényzete pusztult ki, utat nyitva az ott megélni képes fajoknak az új élőhelyek elfoglalásához. Az ilyen terjeszkedés mindig új típusok megjelenését jelenti a helyi viszonyoknak megfelelően. A klímaváltozások során egyes területek elszigetelődnek, az ott élő növények önálló fejlődésbe kezdenek. Később újra megváltozik az éghajlat és a kialakult új formák el tudnak terjedni. A nyári esős területek éghajlata kevésbé változott az elmúlt néhány millió évben, ennek megfelelően sokkal kisebb az ott élő fajok változatossága.

Többségük cserjeszerű, száras-leveles, kevésbé specializálódott faj. A gyors evolúció másik oka lehet a kristályvirágfélék speciális alkalmazkodása a szárazsághoz. Ugyanis csak rövid ideig tartó száraz időszakok elviselésére készültek fel, egy kevés nedvességre mindig számíthatnak, ha másból nem akkor legalább a harmatból, ködből. Néhány hónapnál hosszabb szárazság nagyon megviseli őket, az élőhelyen is nagy pusztulást tapasztalunk ilyenkor. Ennek eredményeképpen az élőhelyi kutatások szerint általában 5-15 évnél tovább ritkán él egy-egy példány. A fajokat azonban nem kell félteni a kipusztulástól mert magokból gyorsan kiújul a populáció. Ez a cserélődés nagyon felgyorsítja a generációk váltakozását és ezzel együtt az evolúciót.

Hűvösben fejlődők

A legtöbb kristályvirágféle ide tartozik, a télikertben és a beépített teraszon a citrom mellett is jól megférnek. Nem egyértelműen téli esős területen élnek, inkább a nyári forróság miatt helyeződött át a növekedési időszakuk a hűvösebb évszakra. Ezek a fajok a legkényesebbek, szinte csak üvegházban tarthatók, ahol télen is biztosítani tudjuk a fejlődésükhöz szükséges körülményeket: elegendő fényt, hűvös időt és nagy hőingadozást. A legjobb, ha éjszaka 5-10 fok körüli a hőmérséklet, ami nappalra felmegy 15-25 fokra.

Télikert kialakítása

Öntözésüket ősszel, a nyári forróság megszűnte után lehet elkezdeni. Legtöbbször a növény maga is jelzi, hogy fejlődésnek indult, új levelek, hajtások vagy bimbók jelennek meg rajta öntözés nélkül is. Ha a növény magától nem akar megindulni, akkor egy-két óvatos öntözéssel segíthetünk neki. Ehhez jó ha ismerjük a faj életritmusát a mi saját tartási körülményeink között, mert egy elsietett öntözéssel el is pusztíthatjuk. Az öntözésük módja is eltér a kaktuszoknál szokásostól. A hűvös idő miatt a talaj nehezen szárad ki, emiatt a legjobb ha nem nagy mennyiségű vízzel öntözzük be őket, hanem csak kevés nedvességet és reggelente harmatosítást, spriccelést kapnak. A télikertben vagy a beépített teraszon a citromfa mellett. A növekedési időszak kezdetén adhatunk egy nagy öntözést, hogy feltöltsék a víztartalékaikat, utána jöhetnek az óvatosabb spriccelések. A kaktuszokhoz szokott gyűjtőknek még így is nehéz a téli hidegben a kristályvirágfélék öntözése, de nem kell őket félteni. A fejlődésben lévő növényt nehéz túlöntözni. Probléma csak akkor szokott fellépni, ha a pihenési időszak alatt túl sok vizet kapnak, vagy a növekedési időszak kezdetén, amikor nem sikerül zökkenőmentesen megindítani őket.

Speciális kezelést igényelnek a Lithopsok. Náluk az öntözését télen, a vedlés idejére teljesen szüntessük be, hogy az előző levélpárból biztosan kivonjon minden nedvességet. Ha nem így teszünk akkor több levélpár is a növényen maradhat, ami azon kívül, hogy nem szép még a legfrissebb levelek szabad kifejlődését is akadályozza. Vedlés után újrakezdhetjük az öntözést, a tavaszi hűvösebb időben szépen növekedni fognak a nyár beálltáig.

A tartósan beburkolózó fajok (pl. Conophytum, Cheiridopsis, Monilaria) esetében tél végén, a levélpár beszáradása után már a következő pihenési időszak kezdődik, a burkukon belül kell maradniuk a következő őszig. Ezeket csak addig öntözzük, amíg a levélpár fonnyadni nem kezd, innentől kezdődik a gyűjtő szemszögéből a pihenési időszak. A gondozásuk tekintetében ez így igaz, viszont a növény életében ez a legaktívabb fejlődés ideje, az új levélpár most alakul ki. A tényleges pihenés csak a régi levélpár teljes beszáradása után kezdődik.

Ha hideg az üvegház, télikert vagy a beépített terasz télen (tartósan 5 fok alatt), akkor csak ősszel és tavasszal fejlődnek a növények, a leghidegebb időszakra leállnak. Az öntözésüket is mérsékeljük ebben az időszakban. A kaktuszoktól eltérően ilyenkor kevésbé érzékenyek a vízre, nem kell teljesen szárazon tartani őket (kivéve a vedlés alatt álló példányokat). Jó ha egy kevés nedvességet tartalmaz a talajuk, hogy ne pusztuljon el a gyökérzetük és a tavaszi fejlődési időszakot azonnal teljes erővel megkezdhessék. A legkeményebb hidegek elmúlta után újra megindulnak és a forróság kezdetéig fejlődnek. A meleg nyári időszakban nyugalomba vonult növényeket a legjobb ilyenkor is a lehetőségekhez képest hűvös, árnyékos helyen (pl. az üvegházban az asztal alatt) tartani. Ilyenkor sokkal kisebb stresszt kell elviselniük. Jó ha egy kevés vizet is kapnak néhány alkalommal, de ez inkább csak nedvesítés, permetezés legyen, csak annyi hogy ne indítsa be a fejlődésüket. A tartalékaikat kevésbé fogják így felhasználni, és több energiájuk marad a virágzásra. Az apró, 1 cm körüli vagy az alatti fajoknak különösen fontos ez, sokkal több tartalékuk marad az őszi virágzáshoz.

Üvegház, télikert vagy beépített terasz nélkül a legjobb ezeket a növényeket a szabadban tartani amíg lehet. Kis fűtetlen növényház, fóliasátor, nagyobb akvárium vagy bármi hasonló hely nagyon sokat segít, véd a csapadéktól és a keményebb hidegektől. Ha ilyenünk van akkor sokkal tovább kint maradhatnak a növények. A kisebb fagyok nem okoznak gondot, a fóliaház is véd annyit, hogy 2-3 fok minusz ne tegyen kárt a növényekben. Ha ennél hidegebb várható akkor vigyük be a növényeket védett helyre. Mindenképpen világos helyet kell találnunk, lehetőleg olyat, ahol nagy a hőingás. Ha ilyen nincs akkor minél hűvösebb ablakpárkányt keressünk a lakásban és oda tegyük őket. Hőingás és elegendő fény nélkül nem fejlődnek igazán jól, ezért tavasszal amint lehet vigyük ki őket a szabadba a kis növényházba.

Habarcs és vakolat alkalmazása a télikertben

2018.03.18.

Gipsz- és gipszes habarcsok, különleges habarcsok

Télikert falburkolata, vakolatA gipsz- és gipszes habarcsok a télikertben vagy beépített teraszon oldalfalak és a mennyezetek vakolatának, gipsztagozatának habarcsanyaga. Kötéslassítóként enyv, kötésgyorsítóként elimínium-szulfát vagy timsó használható.

A gipsz- és gipszes habarcsok kötőanyaga A vagy B minőségű vakológipsz, I vagy II. minőségű formagipsz, mészpép vagy porrá oltott mész. A gipszhabarcsok legalább 200 k/m gipszet, egyéb kötőanyagot csak csekélyebb mennyiségben tartalmazhatnak. A gipszes habarcsok kg/m-nél kisebb mennyiségű gipszet tartalmaznak.

Gipszet cementtel összekeverni nem szabad, sőt e kétféle anyagot tartalmazó szerkezeti részek közvetlen érintkezését is kerülni kell. Gipszhabarcsba csak rozsdásodás ellen megfelelő védelemmel ellátott acélbetétet vagy hálót szabad beágyazni.

Adalékanyagnak a III. osztályú homok is megfelelő, aljzathabarcshoz legfeljebb mm szemnagyságú gipszes simítóhabarcshoz azonban legfeljebb 1 mm szemnagyságig szabad használni a télikertépítés során. Gipsz simítóhabarcs homokot nem tartalmazhat. A gipsz rabichabarcs 2/3 részben kazánsalakot és 1/3 részben harmadosztályú homokot tartalmazzon.

A gipszel kevert mészhabarcs kiválóan alkalmas a télikert belső oldalfalainak, mennyezeteinek alapvakolására. Kötéskor ugyanis a gipsz kissé duzzad, a mész pedig összehúzódik, és ez a kiegyenlítődés igen kedvező.

A gipszes simítóhabarcs igen képlékeny, egyenletesen lágy és igen gyorsan köt. A gipsz- és a gipszes habarcsok szigorú minőségi előírások szerint készülnek.

Különleges habarcsok

A terasz beépítése során a különleges habarcsok részben a kötőanyag, részben pedig az adalékanyagok sajátos tulajdonságaiból eredően a velük készített vakolatoknak olyan tulajdonságokat adnak, amelyek lehetővé teszik különleges célokra való alkalmazásukat. Ilyenek az injektáló-, a barit-, a saválló nátronüveges habarcsok, a samott-, a szilikát habarcsok.

Az injektálóhabarcsokat üregek, hézagok, sziklatalajok repedéseinek tömítésére használjuk a télikertépítés során.

A sugárgátló barithabarcsot röntgen- és radioaktív sugárzás ellen védő vakolatok készítésére alkalmazzuk.

Adalékanyaga legalább másodosztályú szemmegoszlású baritőrlemény.

A barit vagy más néven súlypát, színtelen, fehér, szürkés vagy sárgás, kőszerű ásvány, amely tiszta előfordulásban 4g/cm3-nél nagyobb sűrűsége miatt lényegesen nagyobb mértékben gyengíti a röntgen- vagy gamma-sugárzás intenzitását, mint a kisebb sűrűségű homok. Kötőanyagként 350pc vagy 450pc használható fel.

Címkék: télikert, terasz
12

Ezeket a cikkeket olvastad már?