Hol javítják meg a laptopot gyorsan?

Itt találsz laptop szervizt.

Laptoposhoz

Mennyibe kerül egy szép télikert?

Itt találsz télikertépítőt

A télikertbe

Hogyan használjam a laptopot?

A laptop használatának alapvető szabályai, tippek és ötletek

tovább a laptop tanácsadóhoz

Vízszállítás a csepegtető öntözéshez

2019.03.27.

Csőrendszer és vízkezelés

Öntözés és vízkezelésA mezőgazdasági vízkezelés egyik feladata a megfelelő mennyiségű víz biztosítása az öntözéshez. Az öntözőrendszerben a víz szállítása a megfelelően kiépített szárnyvezetékekben történik. A csepegtetőszárnyak hidraulikájáról, a nyomás és a szállított vízmennyiség alakulásáról pontos statisztika készül.

A szárnyvezeték két-két szomszédos csepegtetősteste közötti szakaszokban szállított öntözővízhozam nagyságát, mennyiségét egy számtani haladvány határozza meg.

A vezetékrendszer hossza

A szárnyvezeték hosszában a csökkenő vízszállítás eredményeként a súrlódási veszteség minden szakaszban más, és ezeket a veszteségeket a tervezés során számításba kell venni. A súrlódási veszteségek a szárnyvezetékek méretezésének fontos alapadatai.

A műanyag csővezeték

A víz szállítására a műanyag csővezetékek telepítése jelent gazdaságos megoldást. Az ilyen csőrendszerben keletkező nyomásveszteség könnyen kiszámítható, erre a Hazen-Villiams egyenletet alkalmazzák.

Számításba kell venni a szárnyvezetékben:

 • cseppenkénti öntözésnél lamináris és átmeneti áramlás fordul elő
 • kortyonkénti öntözésnél lamináris, átmeneti és turbulens áramlás fordul elő.

A vízszállító csőrendszer tulajdonságai

Tervezéskor az alábbi tulajdonságok számítására és tervezésére van szükség:

 • a rendelkezésre álló nyomás a szárnyvezeték elején
 • a szállított vízmennyiség
 • a csepegtetőtesteknél levő nyomás.

A nyomás a szárnyak elején úgy kell megválasztani, hogy figyelembe véve a vezetékszakaszokban fellépő súrlódási veszteséget és a geodéziai magasságkülönbséget a vízadagoló csepegtetőtestek számára elegendő nyomás maradjon a vízhozam kiszolgálására.

A mezőgazdaságban a csepegtető öntözés kiépítésekor a megfelelő vízkezeléssel biztosítani kell, hogy rendelkezésre álljon a vízkivételi helyen a szükséges mennyiségben és minőségben az öntözővíz. A szűrőberendezések és szivattyúk telepítése során nem csak a minőséget, hanem az energiatakarékosságot is előtérbe kell helyezni.

Címkék: víz tisztítás

Fotelek és kanapék kárpitozása

2019.03.10.

Kárpit készítés ülőbútoroknál

Kárpitozott szék, bútorA kárpitozott ülőbútorok fejlődésében – az egyes bútortípusok kialakulásában – a fotelok és kanapék jelentették az utolsó állomást. Ebben közrejátszott az is, hogy csak a barokk korszak végén teremtődtek meg a mai értelemben vett kényelmes ülőbútor készítésének feltételei. Ekkor kerültek ismét összhangba a gyártási lehetőségek a régóta meglevő igényekkel. A karosszék a szék és fotel közötti átmeneti bútor. A fotel már nem a kényelmes munkavégzést, hanem a pihenés minél teljesebb kényelmét szolgálja. Ezt az igényt csak megfelelő rugalmasságú, ugyanakkor az emberi test anatómiai felépítését is követő ülőbútorokkal lehet kielégíteni.

A fotel kárpit cseréje

A kanapé, fotel szerkezetével külön nem kell foglalkoznunk, mert lényegében több üléses fotelnek tekinthető. Sok olyan fotelszerkezet ismert, amelyek egymás mellé sorolhatók. Így az azonos szerkezetből, ha a két oldalára karokat szerelnek fotel, ha többet összekapcsolnak és a két szélső elemre helyeznek kart, kanapé keletkezik.

Természetesen nem minden kanapészerkezet ennyire azonos a fotelével. A beülésre merőleges irányú állványszerkezeti elemek és a kárpitozás néhány szerkezeti eleme eltérhet a fotelétől, de ezek a szerkezet lényegét nem, inkább méretezését vagy technológiáját érintik.

Hagyományos kárpitozású fotelek és kanapék

A hagyományos fotelszerkezetek kb. másfél évszázadon keresztül gyártották. Ez idő alatt méretben, formában és szerkezeti megoldásban rendkívül sok fotelfajtát hoztak létre. A századforduló táján – a szecesszió és a kevert stílusok formai igényeit is kielégítően – a fotelkárpitozás legrafináltabb megoldásai alakultak ki. A hagyományos szerkezetű fotelok között a viszonylag egyszerű, nyitott karral készítettek is előfordultak és mélytűzéssel készített fotelok.

Kárpitozott állványszerkezet

A hagyományos fotelállványok szerkezetileg sokfélék lehetnek. Abban általában megegyeznek az alapszerkezetek, hogy az ülést, a támlát és a karokat tartó vázszerkezeti részek mereven egymáshoz kapcsolódnak, a fotel fő vonalvezetését követve térbeli szerkezeti egységet alkotnak. A fotelállványok lábakon állnak. A kárpitosmunka során csak a legjobb minőségű kárpit anyagokat használják fel.

Címkék: kárpitos

Kárpitos szerszámok és gépek

2019.02.05.

A kárpit felújításához szükséges eszközök

Kárpitos szerszámokA kárpitosmester a maga nemében művészember, aki a bútorok kárpitozását hagyományos technikákkal, általában kézi szerszámokkal végzi. Mivel a kárpit készülhet nagyüzemi módszerekkel, új ás régi bútorok kárpitja felújításra is szorulhat, a szerszámokat és gépeket ezért a következőképpen csoportosítjuk:

 • hagyományos kéziszerszámok és -eszközök
 • korszerű kárpitos kéziszerszámok és kisgépek
 • kárpitosipari gépek, gépsorok és berendezések.

Figyelembe kell venni, hogy gyakran előfordul, hogy ugyanazon kárpitozási feladatot különbözőképpen végezhetünk el.

A tartószerkezet és rugószerkezet szerszámai

A hagyományos kárpitos szerszámok között a tartószerkezet és rugószerkezet javítására és szerelésére az alábbi szerszámokat használjuk: kalapácsok és fogók.

Kalapácsok

A hagyományos kisipari kárpitozás leggyakrabban használt szerszámai a kalapácsok. A tartószerkezet és rugózat szegezésén kívül a bevonóanyagok rögzítésekor és a díszítő munkához is használatosak. A kárpitoskalapácsok a görbült szegek eltávolítására is alkalmasak. Ennek megfelelően egyik végén hengeresek, a másik végén lapítottak a különböző méretű szegek kihúzására alkalmas ék alakú hasítékkal.

A hagyományos kárpitoskalapácsok kör alakú ütőfelületének mérete a munkavégzés igényéhez igazodott. Az egészen hegyes, úgynevezett spitzkalapácsok ütőfelületének átmérője 5-6 mm volt. Az általános célú kárpitoskalapácsok feje 150-200 g-os.

Fogók

A kéttölcsérrugók végére kampókészítésre, félrugó-kialakításra, a rugókból élkeret készítésére és sok más célra, például a tartószerkezet megfeszítésére, a görbült szegek elcsípésére és sok más célra, például a tartószerkezetek megfeszítésére, a görbült szegek elcsípésére vagy kihúzására, a huzalok hajlítására és darabolására, valamint különleges kárpitozási feladatok elvégzésére a fogók széles választéka áll a kárpitosok rendelkezésére.

Szalagacélok megfogására és hajlítására a lapos fogók, a huzalok hajlítására a kerek-csőrű fogók alkalmasak.

Egyéb eszközök

A szalagacélból készülő tartószerkezetek anyagának darabolására a satuba fogható lemezolló használható. A heveder és hullámrugós tartószerkezetek feszítésére számos ötletes segédeszközt használnak a kárpitosok, amelyek jellemző típusai: szeges feszítőfa, nyelves hevederfeszítő, feszítőfa gumihevederhez, állítható feszítőszerszám, hullámrugó-feszítő, állítható hullámrugó feszítő.

Címkék: kárpitos

Víztorony és energiatakarékosság

2019.01.30.

Az ivóvízhálózat működtetésének sajátosságai

Víztorony tisztítása és fertőtlenítése.Az ivóvízhálózat hasznos alkotórésze a víztorony, mely biztosíthatja a megfelelő víznyomást a rendszerben. Az építmény segítségével jelentős energiamegtakarítás érhető el a vízellátásban. A víztornyot elektromos szivattyúkkal töltik meg, melyek úgy időzíthetők, hogy az éjszakai, olcsóbb áram időszakában működjenek. A teljesen feltöltött víztornyot a nap folyamán csak a szükséges mennyiségben kell táplálni, így az energiaszámlában komoly megtakarítás figyelhető meg.

A szivattyúk működésének logikája

Az ivóvízszivattyúk csak időszakosan üzemelnek, hiszen amennyiben folyamatosan táplálnák a tornyot, semmilyen energiamegtakarítást sem érnénk el, emellett a víznyomás ingadozásának káros hatásai is érezhetők lennének a rendszerben. A víztorony felső részén elhelyezett víztározóban szintkapcsoló található, mely a maximális telítettség elérésekor leállítja a szivattyút, a minimum állásban újra elindítja a szivattyúzást.

Kiegészítő berendezésként elhelyezhető az időkapcsoló, mely a vízszinttől függetlenül, az olcsóbb éjszakai áram idején feltölti ivóvízzel az építményt.

Tisztítás és fertőtlenítés

A víztornyok tisztításáról és fertőtlenítéséről rendszeres időközönként gondoskodni kell. A víztározó belső falát rozsdaálló festékkel kezelni kell, a megfelelő időközökben azt érdemes frissíteni. A torony fertőtlenítését klór alapú fertőtlenítő szerrel végzik, gyakran alkalmazzák a klór-dioxid szert. A tisztítás elvégzéséhez általában le kell ereszteni a torony vízkészletét, azonban léteznek olyan megoldások is, melyek feltöltve hagyják a berendezést.

Tisztítási szolgáltatást

Az ivóvízhálózat víztornyainak tisztítása bonyolult és veszélyes feladat, ezért nagy fokú szakértelmet igényel. A nem szakszerű munka az ivóvíz felhasználók számára is veszélyes. A városi tulajdonban lévő tornyokat csak speciális szolgáltatók fertőtleníthetik.

Címkék: víz tisztítás

PET palackok gyártása

2018.12.16.

Fertőtlenített tárolóedények ivóvíz tárolására

Műanyag, PET palackok gyártása.Manapság egyre népszerűbben a háztáji gazdaságok, kézműves italok és egyéb készítmények. A megfelelő minőségű csomagolás nem csak a nagyüzemekben jelent gondot, hanem a családi gazdaságok számára is probléma a fertőtlenített, olcsó csomagolóanyag beszerzése. A PET (műanyag) palackokban olcsón és egyszerűen kínálható eladásra a legtöbb italféleség. A magángazdaságok klór-dioxid segítségével olcsón és hatékonyan fertőtleníthetik ezeket a csomagolóanyagokat, így gazdaságossá téve a termelést. A TwinOxid változatos mennyiségben rendelhető meg.

A műanyag edények beszerzése

A nagyobb gyárak és üzemek saját műanyag palackgyárat létesítenek, hiszen óriási mennyiségben van szükségük PET palackra, a kisebb gyárak ezt nem tehetik meg, számukra ez nem lenne gazdaságos. A műanyag palack készülhet friss alapanyagból és újrahasznosított műanyagból is. Az újrahasznosítás csak technológiai feldolgozás után történhet, a legyártott palackokat fertőtleníteni kell, ez biztosítja a becsomagolt italok ízét és minőségét, valamint az élelmiszerbiztonság szempontjából is fontos. A PET palackok egyenes újrahasznosítása tilos, hiszen az egyszer már használt műanyag edényekben megtelepedett baktériumok elpusztítása 100%-ig nem lehetséges.

Termikus sterilizáció

A PET palackok gyártása során, a fröccsöntési folyamat nagy hőmérsékleten történik. A műanyag granulátum olvasztásakor a baktériumok és fertőzésokozók elpusztulnak. Az ivóvíz, üdítőt ital vagy szeszes ital palackozása előtt szükséges a palack fertőtlenítés, hogy a gyártási folyamat és a szállítás során, a levegőből bekerülő mikrobákat elpusztíthassuk, erre a TwinOxide vizes oldata tökéletesen megfelel.

A műanyag palackok feltalálása

A polietilént 1941-ben Angliában a British Calico Printers szabadalmaztatta. A PET palackok tömeggyártása 1970-ben kezdődött, a DuPont cég által. Rövid időn belül felváltotta az üvegből készült palackokat és a legszélesebb körben kezdték el alkalmazni, ivóvíz és technikai folyadékok tárolására is.

Címkék: víz tisztítás

Szennyvíztisztítás a mezőgazdaságban

2018.12.02.

Szennyvíziszap hasznosítása

Szennyvíziszap tisztítása és felhasználásaA mezőgazdaságban kiváló eredmények érhetők el a szennyvízfelhasználás területén. Az ivóvízkészítés mellékterméke a szennyvíziszap, mely hasznos ipari vagy mezőgazdasági alapanyag lehet. A folyamatosan fejlődő és bővülő szennyvíztisztításnak köszönhetően egyre több szennyvíziszap keletkezik, melynek kezeléséről gondoskodni kell. A természetvédelem törvényi szintre emelkedésének köszönhetően egyre szigorúbb szabályozások vonatkoznak a melléktermékek biztonságos elhelyezésére, ezért a termőföldeken elhelyezett iszap nem csak gazdaságos, de biztonságos is lehet.

A szennyvíziszapok osztályozása halmazállapotuk szerint

 • folyékony iszap – az egyik legolcsóbb és legjobban kezelhető szennyvíziszap forma, mely minimális előkezelést igényel, nem csak tápanyagot, de vizet is juttathatunk a földekre
 • földszerű, víztelenített iszap – a folyékony iszaphoz képest lényegesen kisebb a térfogata, így könnyebben kezelhető és szállítható
 • granulált iszap – az egyik legdrágább eljárással készített iszap, mely azonban minimális tömeggel és térfogattal rendelkezik, könnyebb a tárolása és az adagolása, jó áron értékesíthető a mezőgazdaságban.

A szennyvíz tisztítás során létrejött iszap elhelyezése

A szennyvíziszap hasznosítására többféle módszer alkalmazható. Elsősorban a rekultiválandó területeken lehet előnyös komposztálni, különösen jól alkalmazható a korábbi bányaterületek újrahasznosításra történő előkészítésére. Talajjavításra is alkalmazhatjuk, leginkább olyan helyeken, ahol szegényes a terület vízellátása, a talaj tápanyagban szegény.

A legismertebb, legnépszerűbb felhasználási terület a szántóföldeken történő elhelyezés. A szennyvíziszap alkalmas a táplálékláncba nem kerülő és a táplálékláncba kerülő növények talajának dúsítására is, azonban kizárólag gabonafélék, takarmánygabonák, kukorica és repcefélék alá.

Nem alkalmazható zöldségesek és gyümölcsösök földjénél, mert ezek a növények az esetleges káros anyagokat beépítik gyümölcsükbe.

Címkék: víz tisztítás

Az ablakok szerepe a télikert hőszigetelésében

2018.07.16.

Az üveg, mint hőcsapda

Három üvegtáblás hőszigetelő üvegbetét a télikertben.A télikert műanyag nyílászáróinak üvegbetétei határozzák meg az ajtók és ablakok hőszigetelő képességét, megfelelő kialakításuk védi a keretet a lecsapódó kondenzációtól. A télikertépítés során 2-25 milliméteres üvegtáblákat építhetünk be, de a gyakorlatban ritkán fordul elő, hogy 9 milliméternél vastagabb üveget szerelnének be a gyártás során. Az üvegbetétek az infravörös sugárzásnak csak a 230 °C fölötti tartományát eresztik át, minden olyan hősugárzást, mely ez alatt van, hatékonyan szigetelnek. Ennek köszönhetően a meleg a beépített teraszon marad, a napsütés viszont képes bejutni.

Az üvegházhatás jelenségének köszönhetjük, hogy a napsütéses téli időszakokban minimális fűtési kiadásaink lehetnek. Emiatt azonban a nyári melegben szükség lehet a helyiség hűtésére és árnyékolására. Természetesen megoldás lehet az is, ha nem déli fekvésű télikertet építünk, hiszen ebben az esetben nem egész nap érik a nap sugarai az ablakokat.

Energiatakarékosság a télikertben

A megfelelő üvegbetétek kiválasztása lényegesen befolyásolhatja a télikert energiafelhasználását. Optimális esetben az ablaktábla kellő mértékben hőszigetelő, hogy télen kevesebb legyen a fűtésszámla, emellett a fényvisszaverő rétegnek köszönhetően a nyári melegben is kellemes maradhat a benti hőmérséklet.

Az üvegbetétek ablaktáblái közötti tér jelentős mértékben befolyásolja az energiaáramlást, ezért lehetőség szerint inert gázzal kell azt kitölteni.

Többrétegű ablaktábla

Bár európai körülmények között nincs szükség extrém mértékű hőszigetelésre, ennek lehetőségeivel is érdemes megismerkednünk. A télikert ablaktábláinak hőszigetelését a két üvegtábla közötti légrés biztosítja, mely a köznyelvben vákuum, valójában semleges gázzal kitöltött. Bár ennek a légrésnek a mérete befolyásolja a hőszigetelés mértékét, a mérések szerint 5 centiméternél nagyobb légrés már nem hatékony. A műanyag nyílászárók konstrukcióját ezért úgy alakítják ki, hogy több üvegtábla segítségével, többrétegű üvegbetétet gyártanak, ha megerősített hő- vagy hangszigetelésre van szükség.

Háromrétegű télilkert műanyag ablak.

A szakemberek a legújabb kutatások alapján azon a véleményen vannak, hogy bár Európában hagyományosan a kétrétegű üvegbetéteket alkalmazzák, az optimális a három üvegtáblából összeállított és legyártott műanyag ablakbetét.

A téliker és beépített terasz műanyag nyílászáróinak konstrukciójának kiválasztásakor bízzuk magunkat a gyártó szakembereire.

Címkék: télikert, terasz

Drón töltő

2018.07.09.

Laptopról irányítható repülő akkumulátorának töltése

Laptop töltő szervizA repülő és közúti drónok akkumulátorát is tölteni kell. A dróntöltő lényegében megegyezik a laptop, okostelefon vagy elektromos autó töltőjével, mindössze bizonyos paraméterei érnek el.

Az utóbbi években, az elektromos autók terjedése miatt egyre gyakrabban találkozhatunk utcai töltőkkel, a drónok esetében azonban speciális, adapterrel és típusra szabott csatlakozóval ellátott töltőt kell használni.

A töltő típusa

A drónok, a laptophoz hasonlóan sok energiát fogyasztanak, de nem csak az alapvető működéshez van szükség áramra, a kamera, az FPV adó, a gimbal, a kijelző is fogyaszt energiát, tehát ezeket is működtetnie kell az akkumulátornak.. Ezt az RC (remote controlled) járművek legnagyobb százaléka LiPo - vagyis Lítium polimer - akkumulátorokról biztosítja. A Lítium polimer az okostelefonban található Lítium-Ion akkumulátoroktól abban tér el, hogy az energiatároláshoz más anyagot (más elektrolitot) használ, és természetesen más a formájuk, a beépítési tok. A Li-Ion akkumulátorok tokozása általában kemény fémház, ez azonban jelentősen megnöveli a súlyát. A LiPo akkumulátorok belseje vékony, műanyag filmre hasonlító összehajtogatott, szendvics szerkezet, erős külső borítás nélkül, ezért könnyűek, viszont nem állnak ellen a külső behatásoknak úgy, mint egy Li-Ion akkumulátor.

ALiPO akkumulátorok használatánál az alábbi használati feltételeket kell betartani:

 • nem szabad erős fizikai behatásnak kitenni
 • tilos hő hatásának kitenni, melegíteni, tűzbe dobni
 • tilos túlságosan nagy feszültséggel tölteni

Egy átlagos laptop töltő segítségével is tölthető drón akkumulátor jelöléseinek leírása:

 • 380 mAh: az akkumulátor kapacitása, ez határozza meg, hogy az akkumulátor mekkora töltésmennyiséget tud leadni adott idő alatt. Minél nagyobb ez az érték, annál tovább marad a levegőben a drón, annál tovább működik a laptop. Ha az akkumulátort 380mA-el töltjük, akkor 1 óra alatt fog teljesen feltöltődni.
 • 3.7V: az akkumulátor cella feszültsége (egy cella feszültsége). A cellát S betűvel jelölik. Minden cella a feszültséget sarosan kötve növeli, ezért egy két cellás akkumulátor
 • 7.4V (2S), egy 3 cellás akkumulátor 11.1V (3S) és így tovább. Azt fontos tudnunk, hogy egy teljesen feltöltött akkumulátor cellafeszültsége 4.2, nem pedig 3.7V.
 • 1.4W: W mint Watt, vagyis teljesítmény. A teljesítményt az alábbi egyszerű képlettel tudjuk kiszámolni W=U*I*t . A képletből már tulajdonképpen mindent tudunk, az áramerősség az I=380 mA, az feszültség, az U=3,7V, az idő pedig 1 óra, ezért ez a szorzat szempontból lényegtelen is. Leegyszerűsítve, össze kell szoroznunk az I-t és az U-t, ami 380*3,7=1,4W és mindaddig, amíg 1 cellás akkumulátorokkal dolgozunk, a feszültséget is állandónak tekinthetjük. Amennyiben az akkumulátorunk 500mAh-s lenne, akkor ez az érték 1.9W lenne.
 • 25C: a C érték a kisütés sebessége. A C érték meghatározza, hogy az akkumulátort milyen gyorsan lehet lemeríteni. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy 380 mA*25 =9500 mA, vagyis 9.5A-el lehet az akkumulátort maximálisan meríteni, óránként.
Címkék: laptop

Kávépótlók a télikert nyugalmában

2018.06.25.

Forró italokkal a télikertben

Teázósarok a télikert építésnél kialakítva.Magyarországon nagy hagyományai vannak a télikertben fogyasztott kávépótlóknak, melyeket a pótlékokkal együtt kávészereknek neveznek és Budapesten kárpitozott fotelben fogyasztanak. A kávépótlók főzete a valódi kávéitalt helyettesítheti, a kávépótlékokat önmagukban azonban általában nem fogyasztjuk. Inkább a kávépótlékokhoz vagy a valódi kávéhoz keverjük őket, hogy ízüket vagy színüket a maguk ízlése szerint módosítsuk. Jelenleg a következő kávészereket alkalmazzuk a beépített teraszon, melyet a budapesti kárpitosok is szeretnek.

Cikóriakávé a puha kárpitban ücsörögve

A cikóriakávé a télikerti, kárpitos fotelben ücsörgések, pihenések egyik legkedveltebb pótkávéja. Nemesített cikóriagyökérből készül. A gyökeret megpörkölik, majd érlelik. Ezután kevés napraforgóolajjal keverve megőrlik, és kockákba préselve kerül a fogyasztóhoz. Főzete kissé kesernyés, kellemes zamatú.

A malátakávé

A télikertben a malátakávé fogyasztása is megszokott, általában olyan kanapét választunk, mely puha bőr kárpittal van áthúzva. Általában árpamalátából készítik pörköléssel. A pörkölés befejezése előtt kevés cukrot öntenek a pörkölődobba, fényezik a malátakávét. Szemesen kerül forgalomba. Nem lehet tapadós, törött szemű. Főzete édeskés, érződik rajta a jellegzetes malátazamat.

A télikertben gyakran találkozhatunk a keverék kávépótlókkal is. Ezek többféle anyag felhasználásával készülhetnek. Előírt arányban van benne maláta, cikória, néha borsó vagy rozs, esetleg csillagfürt is. Nagyobb csomagolásban hozzák forgalomba, az úgynevezett családi kávét.

A cukrozott keverék-kávépótló a télikertben nem használt szer, mely üzemi konyhák, közületek számára készül. Az ilyen kávépótló keverék már az ízesítéshez szükséges cukrot is tartalmazza. Kockákba van préselve, megkönnyítve az adagolást. Évekig eltartható, de csak szellős, hűvös, tiszta levegőjű helyen, mindig felbontatlan csomagolásban tárolható.

Zamat kávépótló

A Zamat kávépótló a kárpitosok kedvence Budapesten, régi télikertek nosztalgikus, cukrozott keverék kávépótló, vanilinnel ízesítve. Szintén kockákba préselve kerül a beépített teraszon a fogyasztók elé. A kávépótlókat kézzel kell elmorzsolni a hideg vízben, majd addig forralni, míg elfő a habja.

A legjobb kávét a télikertben csak megfelelő kávéfőző gép segítségével készítheted el. Az elkészült eszpresszó azonnal fogyasztandó, a felmelegített kávé íze már nem élvezhető maradéktalanul. A kávégép tárolásának és működtetésének helyét gondosan meg kell választani, hogy ne melegedjen túl a napsütéstől és ne nedvesedjen át a beépített teraszon található növények párájától sem.

Címkék: kárpitos, télikert

Válogatás vírusirtók közül

2018.06.15.

Védd meg laptopodat és asztali gépedet

Antivírus szoftverek laptopraElcsépelten hangzik, de nagyon fontos a laptop és az asztali számítógép megfelelő, profi vírusvédelméről gondoskodni. Egyre többen látnak jó üzletet abban, hogy feltörjék a gépeket, esetleg adatokat lopjanak vagy egyszerűen csak lekódolják a rendszeredet, hogy ne férhess hozzá a saját állományaidhoz. A legegyszerűbb kémprogramok ugyan nem lopnak el semmit, azonban információkat gyűjtenek a felhasználókról, hogy azután ezeket eladják a megfelelő cégeknek, marketing ügynökségeknek. A laptop védelméről gondoskodhatsz úgy is, hogy egy profi szoftvert vásárolsz, de sok ingyenes program közül is válogathatsz.

Avira Antivirus

Az egyik legmegbízhatóbb antivírus, melyet a német Avitra cég fejleszt. 2018-ban egy új kiegészítőt vezetnek be, a Free Security Suite-t, amely egy komplex ingyenes megoldás. Az ingyenes alkalmazáscsomag segítségével kiirthatod a számítógépről a vírusokat, emellett védi az online munkameneteket is, tehát nem kell félni a kémprogramoktól sem.

A német cég az ingyenes csomagba tartozó komponenseket is rendszeresen frissíti, emellett az Avira is beszáll a Windows rendszer tisztító és optimalizáló segédprogramok kínálatába. A védelmi csomag természetesen a jelszavak tárolását és védelmét is professzionális módon végzi el.

A legnépszerűbb vírusirtó rendszerek

Kaspersky Internet Security

A Kaspersky az egyik legismertebb és legmegbízhatóbb, komplex vírusirtó és védelmi megoldásokat kínáló cég. Az utóbbi időben sok aggály merült fel azzal kapcsolatban, hogy az orosz gyökerekkel rendelkező cég kémkedésre és kártékony kódok beültetésére használja piacvezető pozícióját. Az ügyben nehéz lenne állást foglalni, ezért mindenki maga döntse el, hogy megbízik-e a szolgáltató által kínál vírusirtó rendszerben.

McAffee

A McAffe egy remek, teljes értékű és teljes körű védelmi rendszer és vírusirtó program. Bár nem igazán népszerű és ismert Magyarországon ez a program, Európában gyakran végzett a vírusirtó tesztek élén. A hagyományos modulok mellett az internet böngészés biztonságát segítő kiegészítőket is tartalmaz. A program személyi számítógépre és laptopra egyaránt telepíthető.

A megfelelő antivírus szoftver kiválasztása fontos lépés, ezért szükség esetén kérje szervizben a szakember tanácsát. A budapesti laptop szervizben a fertőzött mobil számítógépet gyorsan és szakszerűen megjavítják.

Ezeket a cikkeket olvastad már?