A Google szerint veszélyes a mesterséges intelligencia

2018.05.23.

Saját magától félhet a keresőóriás

Mesterséges intelligencia a Google laptopján.A Google legtöbb szolgáltatásához alapvető fontosságú a felhőalapú szerverszolgáltatás fejlesztése és a mesterséges intelligencia szerepe. Az AI egyrészt úgy jelenik meg, mint egy csodálatos és fantasztikus eszköz, mely a személyre szabhatóságát és a számítógépes rendszerek tökéletesítését képes elvégezni, másrészt egy poszt apokaliptikus jövőt is felvázol, melyben a Google mesterséges intelligenciája maga a Skynet.

Egy Google alapító véleménye

A Google egyik alapítója és társtulajdonosa, Sergey Brin, véleménye szerint a mesterséges intelligencia alkalmazása komoly veszélyeket rejt magában, elsősorban azért, mert képes manipulálni a felhasználókat. Különösen figyelemreméltó ez a kijelentés annak fényében, hogy a nemrég megjelent iPhone Google News alkalmazást éppen azzal reklámozták, hogy „mesterséges intelligencia válogatja ki a híreket a felhasználók számára”.

A Google-t fenyegető veszélyekről a társalapító az éves körlevélben emlékezett meg.

„Olyan fantasztikus korszakban élünk, amikor korlátlan számú perspektívát választhatunk magunknak, ugyanakkor szükség van az előrelátásra és az óvatosságra is, hiszen a technológia egyre jobban átszövi és hatalmába keríti a társadalmat.”

Véleménye szerint a legnagyobb probléma, hogy a mesterséges intelligencia alkalmas arra, hogy befolyásolják vele a társadalmi csoportokat és az egyéneket.

„Félelmeink széles skálán mozognak, a tudományos fantasztikumba illő dolgoktól egészen a hétköznapi apróságokig, például, hogyan viszonyul majd hozzánk az önvezető autó.”

A mesterséges intelligencia többféle veszélyforrásként jelenik meg az emberi társadalom életében. Egyrészt izgulhatunk azon, hogy a felhőszerverekben életre kelő AI átveszi az irányítást a hadsereg drónjai, a számítógépek, laptopok és IoT eszközök felet és ha nem is irtja ki a teljes emberiséget, okozhat kellemetlen pillanatokat.

A mesterséges intelligencia által vezérelt robotok és automatikus eszközök veszélyeztetik a munkavállalókat, hiszen egyre többen veszíthetik el munkájukat és megélhetésüket.

A robotok és AI eszközök sokkal valósabb és kézzelfoghatóbb veszélyeket is jelenthetnek, hiszen tökéletlenségükből adódóan számos hibát követnek el. Az önvezető autók embereket ütnek el, a gyári robotok munkásokat roppantanak össze. Egyelőre ezeket üzemi balesetnek tekintjük, de elérkezhet az idő, amikor egy gyerek intelligenciájával rendelkező robot véletlen gyilkosságaként kell majd ezt értelmezni.

Címkék: Google

Ezeket a cikkeket olvastad már?