Fotelek és kanapék kárpitozása

2019.03.10.

Kárpit készítés ülőbútoroknál

Kárpitozott szék, bútorA kárpitozott ülőbútorok fejlődésében – az egyes bútortípusok kialakulásában – a fotelok és kanapék jelentették az utolsó állomást. Ebben közrejátszott az is, hogy csak a barokk korszak végén teremtődtek meg a mai értelemben vett kényelmes ülőbútor készítésének feltételei. Ekkor kerültek ismét összhangba a gyártási lehetőségek a régóta meglevő igényekkel. A karosszék a szék és fotel közötti átmeneti bútor. A fotel már nem a kényelmes munkavégzést, hanem a pihenés minél teljesebb kényelmét szolgálja. Ezt az igényt csak megfelelő rugalmasságú, ugyanakkor az emberi test anatómiai felépítését is követő ülőbútorokkal lehet kielégíteni.

A fotel kárpit cseréje

A kanapé, fotel szerkezetével külön nem kell foglalkoznunk, mert lényegében több üléses fotelnek tekinthető. Sok olyan fotelszerkezet ismert, amelyek egymás mellé sorolhatók. Így az azonos szerkezetből, ha a két oldalára karokat szerelnek fotel, ha többet összekapcsolnak és a két szélső elemre helyeznek kart, kanapé keletkezik.

Természetesen nem minden kanapészerkezet ennyire azonos a fotelével. A beülésre merőleges irányú állványszerkezeti elemek és a kárpitozás néhány szerkezeti eleme eltérhet a fotelétől, de ezek a szerkezet lényegét nem, inkább méretezését vagy technológiáját érintik.

Hagyományos kárpitozású fotelek és kanapék

A hagyományos fotelszerkezetek kb. másfél évszázadon keresztül gyártották. Ez idő alatt méretben, formában és szerkezeti megoldásban rendkívül sok fotelfajtát hoztak létre. A századforduló táján – a szecesszió és a kevert stílusok formai igényeit is kielégítően – a fotelkárpitozás legrafináltabb megoldásai alakultak ki. A hagyományos szerkezetű fotelok között a viszonylag egyszerű, nyitott karral készítettek is előfordultak és mélytűzéssel készített fotelok.

Kárpitozott állványszerkezet

A hagyományos fotelállványok szerkezetileg sokfélék lehetnek. Abban általában megegyeznek az alapszerkezetek, hogy az ülést, a támlát és a karokat tartó vázszerkezeti részek mereven egymáshoz kapcsolódnak, a fotel fő vonalvezetését követve térbeli szerkezeti egységet alkotnak. A fotelállványok lábakon állnak. A kárpitosmunka során csak a legjobb minőségű kárpit anyagokat használják fel.

Címkék: kárpitos

Kárpitos szerszámok és gépek

2019.02.05.

A kárpit felújításához szükséges eszközök

Kárpitos szerszámokA kárpitosmester a maga nemében művészember, aki a bútorok kárpitozását hagyományos technikákkal, általában kézi szerszámokkal végzi. Mivel a kárpit készülhet nagyüzemi módszerekkel, új ás régi bútorok kárpitja felújításra is szorulhat, a szerszámokat és gépeket ezért a következőképpen csoportosítjuk:

  • hagyományos kéziszerszámok és -eszközök
  • korszerű kárpitos kéziszerszámok és kisgépek
  • kárpitosipari gépek, gépsorok és berendezések.

Figyelembe kell venni, hogy gyakran előfordul, hogy ugyanazon kárpitozási feladatot különbözőképpen végezhetünk el.

A tartószerkezet és rugószerkezet szerszámai

A hagyományos kárpitos szerszámok között a tartószerkezet és rugószerkezet javítására és szerelésére az alábbi szerszámokat használjuk: kalapácsok és fogók.

Kalapácsok

A hagyományos kisipari kárpitozás leggyakrabban használt szerszámai a kalapácsok. A tartószerkezet és rugózat szegezésén kívül a bevonóanyagok rögzítésekor és a díszítő munkához is használatosak. A kárpitoskalapácsok a görbült szegek eltávolítására is alkalmasak. Ennek megfelelően egyik végén hengeresek, a másik végén lapítottak a különböző méretű szegek kihúzására alkalmas ék alakú hasítékkal.

A hagyományos kárpitoskalapácsok kör alakú ütőfelületének mérete a munkavégzés igényéhez igazodott. Az egészen hegyes, úgynevezett spitzkalapácsok ütőfelületének átmérője 5-6 mm volt. Az általános célú kárpitoskalapácsok feje 150-200 g-os.

Fogók

A kéttölcsérrugók végére kampókészítésre, félrugó-kialakításra, a rugókból élkeret készítésére és sok más célra, például a tartószerkezet megfeszítésére, a görbült szegek elcsípésére és sok más célra, például a tartószerkezetek megfeszítésére, a görbült szegek elcsípésére vagy kihúzására, a huzalok hajlítására és darabolására, valamint különleges kárpitozási feladatok elvégzésére a fogók széles választéka áll a kárpitosok rendelkezésére.

Szalagacélok megfogására és hajlítására a lapos fogók, a huzalok hajlítására a kerek-csőrű fogók alkalmasak.

Egyéb eszközök

A szalagacélból készülő tartószerkezetek anyagának darabolására a satuba fogható lemezolló használható. A heveder és hullámrugós tartószerkezetek feszítésére számos ötletes segédeszközt használnak a kárpitosok, amelyek jellemző típusai: szeges feszítőfa, nyelves hevederfeszítő, feszítőfa gumihevederhez, állítható feszítőszerszám, hullámrugó-feszítő, állítható hullámrugó feszítő.

Címkék: kárpitos

Kávépótlók a télikert nyugalmában

2018.06.25.

Forró italokkal a télikertben

Teázósarok a télikert építésnél kialakítva.Magyarországon nagy hagyományai vannak a télikertben fogyasztott kávépótlóknak, melyeket a pótlékokkal együtt kávészereknek neveznek és Budapesten kárpitozott fotelben fogyasztanak. A kávépótlók főzete a valódi kávéitalt helyettesítheti, a kávépótlékokat önmagukban azonban általában nem fogyasztjuk. Inkább a kávépótlékokhoz vagy a valódi kávéhoz keverjük őket, hogy ízüket vagy színüket a maguk ízlése szerint módosítsuk. Jelenleg a következő kávészereket alkalmazzuk a beépített teraszon, melyet a budapesti kárpitosok is szeretnek.

Cikóriakávé a puha kárpitban ücsörögve

A cikóriakávé a télikerti, kárpitos fotelben ücsörgések, pihenések egyik legkedveltebb pótkávéja. Nemesített cikóriagyökérből készül. A gyökeret megpörkölik, majd érlelik. Ezután kevés napraforgóolajjal keverve megőrlik, és kockákba préselve kerül a fogyasztóhoz. Főzete kissé kesernyés, kellemes zamatú.

A malátakávé

A télikertben a malátakávé fogyasztása is megszokott, általában olyan kanapét választunk, mely puha bőr kárpittal van áthúzva. Általában árpamalátából készítik pörköléssel. A pörkölés befejezése előtt kevés cukrot öntenek a pörkölődobba, fényezik a malátakávét. Szemesen kerül forgalomba. Nem lehet tapadós, törött szemű. Főzete édeskés, érződik rajta a jellegzetes malátazamat.

A télikertben gyakran találkozhatunk a keverék kávépótlókkal is. Ezek többféle anyag felhasználásával készülhetnek. Előírt arányban van benne maláta, cikória, néha borsó vagy rozs, esetleg csillagfürt is. Nagyobb csomagolásban hozzák forgalomba, az úgynevezett családi kávét.

A cukrozott keverék-kávépótló a télikertben nem használt szer, mely üzemi konyhák, közületek számára készül. Az ilyen kávépótló keverék már az ízesítéshez szükséges cukrot is tartalmazza. Kockákba van préselve, megkönnyítve az adagolást. Évekig eltartható, de csak szellős, hűvös, tiszta levegőjű helyen, mindig felbontatlan csomagolásban tárolható.

Zamat kávépótló

A Zamat kávépótló a kárpitosok kedvence Budapesten, régi télikertek nosztalgikus, cukrozott keverék kávépótló, vanilinnel ízesítve. Szintén kockákba préselve kerül a beépített teraszon a fogyasztók elé. A kávépótlókat kézzel kell elmorzsolni a hideg vízben, majd addig forralni, míg elfő a habja.

A legjobb kávét a télikertben csak megfelelő kávéfőző gép segítségével készítheted el. Az elkészült eszpresszó azonnal fogyasztandó, a felmelegített kávé íze már nem élvezhető maradéktalanul. A kávégép tárolásának és működtetésének helyét gondosan meg kell választani, hogy ne melegedjen túl a napsütéstől és ne nedvesedjen át a beépített teraszon található növények párájától sem.

Címkék: kárpitos, télikert

Ezeket a cikkeket olvastad már?