A kert és örökzöld növényei

2019.05.04.

Fenyőfélék és tűlevelűek

Örökzöld fenyő a kertben és teraszonFás szárú növényeink örökletes és környezeti feltételek által meghatározott ritmusban élnek. Ez a ritmika a trópusokon kevésbé, a mediterránban jobban, a mérsékelt és hideg égövben kifejezetten nyomon követhető. Az életritmus főbb szakaszai a következők: tavaszi fakadás, virágzás, nyári növekedés, őszi termésérés és lombhullás, majd téli nyugalom. A lombhullás a leginkább szembetűnő változás. Gondoljunk csak a nyáron zöld erdő ezer színbe való őszi átváltozására, a vastag avartakaróra s a télre kopaszon maradó fák elmúlást idéző hangulatára.

Fák lombjai és levele

A természetes lombhullás, a levelek leválása bonyolult élettani folyamat, melyet mindig a környezeti feltételek jelentős változása vált ki. A trópusokon, ahol állandóan nedves meleg van, a fák sohasem veszítik el egyszerre valamennyi levelüket. A mérsékelt és hideg övben ősszel a fény és a hőmérséklet egyidejű csökkenése, a Föld más területein a rendszeresen ismétlődő száraz periódusok idéznek elő lombhullást.

Ezt követően a fák többé kevésbé nyugalmi állapotban vannak. Ilyenkor az élettani folyamatok lényegesen lelassulnak, némely életjelenség teljesen megszűnik.

Ha figyelmesen megfigyeljük a kertben az őszi lombhullást, azt láthatjuk, hogy a tél beállta után is vannak olyan fák és bokrok, amelynek a levele hiánytalanul és épségben megmarad.

Télikert és terasz fái

Vajon miért hullik le az egyik kerti faj levele és miért marad meg ugyanolyan körülmények között a másiké?
A törzsfejlődés folyamán a fajokat különböző környezeti hatások érték, melyekre a növények eltérően reagáltak, más-más irányban változtak meg. A hő vagy a víz hiányához egyes fajok úgy alkalmazkodtak, hogy a kedvezőtlen évszakban lehullatták levelüket, mások úgy alakultak át, hogy elviseljék a kedvezőtlen körülményeket. Egyes elméletek szerint az örökzöldek ősibb növények, mint a lombhullatók.

A lombhullatás mint tulajdonság csak később alakult ki, ezzel alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez, elsősorban a hideghez és a szárazsághoz. Ezt látszik igazolni, hogy fejlődéstörténetileg ősibb növénycsoportok között – pl. fenyő – több az örökzöld, mint az újabbak között.

A fenyő mint örökzöld

Az örökzöld-levelűség a legkülönbözőbb rendszertani egységekben fordul elő. Itt elsősorban a fenyőket kell kiemelni, melynek nagy része örökzöld, s csak néhány nemzetségük lombhullató. A fenyők viszonylag szűk rokonsági kört alkotnak, azonban a lomblevelűek egymástól nagyon távol álló nemzetségeinek fajai lehetnek örökzöldek vagy lombhullatók.

A mezőgazdasági vízkezelés berendezései

2019.04.25.

Kiegészítő szerelvények

Öntöző vízkezelés a mezőgazdaságbanEgész sereg olyan szerelvény van, amelyek a csepegtető öntözőberendezések üzemének javítását, teljesítményük fokozását szolgálják. Ilyenek például a következő vízkezelési berendezések:

 • biztonsági szerelvény
 • vezérlőberendezés
 • vegyszereket oldó szerelvény
 • műtrágyákat oldó szerelvény.

A vízkezelés biztonsági szerelvények

A mezőgazdaságban az öntözőberendezések vízszállító és -osztó hálózatába az ivóvízellátó hálózatok biztonsági szerelvényeivel megegyező berendezéseket célszerű illeszteni. Ezek a szerelvények is megtalálhatók a megfelelő szaküzletekben. Néhány vízkezelő biztonsági berendezésű:

 • légtelenítő szelepek,
 • víztelenítő szelepek,
 • kiegyenlítő tartályok,
 • öblítőszelepek stb.

Öntözővíz vezérlés

Valamely öntözőberendezés üzemeltetése egy sereg különféle feladat elvégzését jelenti. Az üzemeltetőnek esetenként be kell avatkozni a rendszer pillanatnyi állapotába.

Az öntözőrendszer vezérlésének pontjai:

 • a vízkivételi műnél az öntözés beindítása és leállítása alkalmából,
 • a vezetékhálózat elágazásainál,
 • a víztisztító készülékeknél,
 • a vegyszer- és műtrágyaadagoló berendezések esetében.

Cseppenkénti öntözés

A csepegtető öntözés esetében a csepegtetőtestek vízszállítása 1-2 l/h körüli. Ha egy kifejlett almafa optimális körülmények között 30-40 l vizet fogyaszt naponta nyár derekán, két-három csepegtetőtesttel ezt a vízmennyiséget napi mintegy 10-15 óra üzemidővel ki lehet adagolni. Ez esetben a csepegtető öntözőberendezés egész hálózata nyomás alatt van, és valamennyi csepegtetőtest működik a telje 10 órás üzemidő alatt.

A cseppenkénti öntözés előnye tehát, hogy nincs szükség az öntözőberendezésen belüli vízkormányzásra. A vezérlés feladatai egyszerűek. Megoldhatók emberi munkaerővel is, különösen, ha az öntözővíz tiszta s az eltömődéstől nem kell tartani. Hátránya ugyanakkor, hogy a cseppenkénti öntözés csepegtetőtesteinek átfolyási szakaszai éppen a kis vízszállítás érdekében szűkek. Már egy kis vízszennyezéstől is könnyen eltömődnek, még gondos víztisztítás esetén is.

A világ számos országában ezért a csepegtető öntözőberendezéseket a mikrosugaras, miniszórófejes vízadagoló testek irányába fejlesztik.

Növények teleltetése a télikertben

2018.05.04.

Télikertépítés növényszoba létrehozásának céljából

Télikert növény teleltetésA télikertépítés egyik célja Budapesten a télálló virágoskert létrehozása, mely egész évben gyönyörködtettheti a megrendelőt. A szolgáltatás része lehet a műanyag ajtó és ablakkonstrukciók beépítése mellett a berendezés megtervezése, az öntözés és árnyékolástechnikai rendszer kiépítése. A télikertben sok növény telelhet, melyek a szabadban nem lennének képesek élni, viszont a nyári melegben a kert ékességei. Néhány növény, mely alkalmas kinti és benti tartásra is, teleltetés mellett.

Murvafürt

A murvafürt egy Brazíliából származó, fénykedvelő, közepesen igényes növény.
Tövises ágú, ovális, fényeszöld levelű kúszócserje. Jelentéktelen virágait szíves tojásdad, élénklila virágzati leelk ölelik körül. Ezek az átütő színű, nyáron tömegesen megjelenő fellevelek adják a növény díszértékét.

A mediterrán vidékeken szabadban is áttelel, nálunk azonban nem télálló. Dézsás nevelésre Alexandra fajtája a legalkalmasabb. Ez rövidebb szártagú, nyáron virágzó, fellevelei fénylő bíborlilák.

Augusztus végén dugványozással szaporítható. Nagyon lassan és nehezen gyökeresedik. A gyökerek kifejlődéséig a dugványokat tartsuk befőttesüveg alatt.
Április elejétől október végéig a szabadban neveljük, meleg, napos helyen, rendszeres öntözés mellett. A tavaszi, nyár eleji hetekben tápoldatot is adjunk neki.
Késő ősztől tavaszig 5-8 C-on tároljuk, s csak 3 hetenként öntözzük.

Átültetéséhez az érett trágyával vagy Plantos 4D-vel dúsított föld alkalmas.

Kasszia

A kasszia egy észak-amerikai, fénykedvelő, közepesen igényes növény.
Kevéssé ismert, szép virágú, aljától ágas kis fa. Levelei szárnyaltak. Aranysárga virágfürtjei július végén, augusztusban nyílnak. A virágzás 3-4 hétig tart.

Levelei késő ősszel lehullanak. Télen 4-5 C hőmérsékleten télikertben teleltessük, s csak ritkán öntözzük. Kora tavasszal ismét kitehetjük a szabadba. A kisebb fagyokat még károsodás nélkül elviseli. Magvetéssel szaporítható.

Datúra

A datúra egy Brazíliában honos, fénykedvelő, közepesen igényes növény.
Aljától ágas vagy törzses fa. Falusi udvarokon szép idős példányokat lehet látni belőle. A napos helyek, tetőkertek, erkélyek és télikertek szép dísznövénye.

Nagy, puha állományú levelei közül 25-30 cm hosszú, hófehér, trombitaformájú virágok csüngenek ki. A virágoknak bódító illatuk van. Nyár végén, ősz elején nyílik, mikor már sok minden levirágzott. A kissé kötött talajt kedveli, ezért egytized rész agyaggal kever földbe ültessük.

A kristályvirágfélék a télikertben

2018.03.29.


Aizoaceae nevelése a beépített teraszon

Kristályvirágfélék a télikertbenA legtöbb kristályvirágféle ide tartozik. Nem egyértelműen téli esős területen élnek, inkább a nyári forróság miatt helyeződött át a növekedési időszakuk a hűvösebb évszakra. A télikertben nem csak citromot, narancsot és mandarint termeszthetünk.

Megjelenésük és rövid történetük

Az első kövületek a kristályvirágfélék közül kb. 12 millió évvel ezelőtt jelentek meg. Egyesek szerint kb. ekkor, mások szerint kb. 5 millió éve alakult ki Dél-Afrikában az élőhelyükül szolgáló száraz, téli csapadékos klíma. Evolúciósan nagyon rövid az azóta eltelt idő. Bámulatos, hogy ez alatt az idő alatt mennyire sokféle specializált faj alakult ki. A nyári esős területek ennél régebbiek. A part menti ködös területeket kialakító Bengulea tengeráramlás kb. 6 millió éve alakult ki, az ezt kihasználó növények is azóta fejlődtek ki.

A gyors fejlődésnek több oka is van. Egyrészt a klíma több periódusban változott nedves és száraz időszakok között. Ez a gyakori változás nagy evolúciós nyomást gyakorolt a növényzetre, alkalmazkodniuk kellett a változó környezethez. A kiszáradások alatt nagy területek növényzete pusztult ki, utat nyitva az ott megélni képes fajoknak az új élőhelyek elfoglalásához. Az ilyen terjeszkedés mindig új típusok megjelenését jelenti a helyi viszonyoknak megfelelően. A klímaváltozások során egyes területek elszigetelődnek, az ott élő növények önálló fejlődésbe kezdenek. Később újra megváltozik az éghajlat és a kialakult új formák el tudnak terjedni. A nyári esős területek éghajlata kevésbé változott az elmúlt néhány millió évben, ennek megfelelően sokkal kisebb az ott élő fajok változatossága.

Többségük cserjeszerű, száras-leveles, kevésbé specializálódott faj. A gyors evolúció másik oka lehet a kristályvirágfélék speciális alkalmazkodása a szárazsághoz. Ugyanis csak rövid ideig tartó száraz időszakok elviselésére készültek fel, egy kevés nedvességre mindig számíthatnak, ha másból nem akkor legalább a harmatból, ködből. Néhány hónapnál hosszabb szárazság nagyon megviseli őket, az élőhelyen is nagy pusztulást tapasztalunk ilyenkor. Ennek eredményeképpen az élőhelyi kutatások szerint általában 5-15 évnél tovább ritkán él egy-egy példány. A fajokat azonban nem kell félteni a kipusztulástól mert magokból gyorsan kiújul a populáció. Ez a cserélődés nagyon felgyorsítja a generációk váltakozását és ezzel együtt az evolúciót.

Hűvösben fejlődők

A legtöbb kristályvirágféle ide tartozik, a télikertben és a beépített teraszon a citrom mellett is jól megférnek. Nem egyértelműen téli esős területen élnek, inkább a nyári forróság miatt helyeződött át a növekedési időszakuk a hűvösebb évszakra. Ezek a fajok a legkényesebbek, szinte csak üvegházban tarthatók, ahol télen is biztosítani tudjuk a fejlődésükhöz szükséges körülményeket: elegendő fényt, hűvös időt és nagy hőingadozást. A legjobb, ha éjszaka 5-10 fok körüli a hőmérséklet, ami nappalra felmegy 15-25 fokra.

Télikert kialakítása

Öntözésüket ősszel, a nyári forróság megszűnte után lehet elkezdeni. Legtöbbször a növény maga is jelzi, hogy fejlődésnek indult, új levelek, hajtások vagy bimbók jelennek meg rajta öntözés nélkül is. Ha a növény magától nem akar megindulni, akkor egy-két óvatos öntözéssel segíthetünk neki. Ehhez jó ha ismerjük a faj életritmusát a mi saját tartási körülményeink között, mert egy elsietett öntözéssel el is pusztíthatjuk. Az öntözésük módja is eltér a kaktuszoknál szokásostól. A hűvös idő miatt a talaj nehezen szárad ki, emiatt a legjobb ha nem nagy mennyiségű vízzel öntözzük be őket, hanem csak kevés nedvességet és reggelente harmatosítást, spriccelést kapnak. A télikertben vagy a beépített teraszon a citromfa mellett. A növekedési időszak kezdetén adhatunk egy nagy öntözést, hogy feltöltsék a víztartalékaikat, utána jöhetnek az óvatosabb spriccelések. A kaktuszokhoz szokott gyűjtőknek még így is nehéz a téli hidegben a kristályvirágfélék öntözése, de nem kell őket félteni. A fejlődésben lévő növényt nehéz túlöntözni. Probléma csak akkor szokott fellépni, ha a pihenési időszak alatt túl sok vizet kapnak, vagy a növekedési időszak kezdetén, amikor nem sikerül zökkenőmentesen megindítani őket.

Speciális kezelést igényelnek a Lithopsok. Náluk az öntözését télen, a vedlés idejére teljesen szüntessük be, hogy az előző levélpárból biztosan kivonjon minden nedvességet. Ha nem így teszünk akkor több levélpár is a növényen maradhat, ami azon kívül, hogy nem szép még a legfrissebb levelek szabad kifejlődését is akadályozza. Vedlés után újrakezdhetjük az öntözést, a tavaszi hűvösebb időben szépen növekedni fognak a nyár beálltáig.

A tartósan beburkolózó fajok (pl. Conophytum, Cheiridopsis, Monilaria) esetében tél végén, a levélpár beszáradása után már a következő pihenési időszak kezdődik, a burkukon belül kell maradniuk a következő őszig. Ezeket csak addig öntözzük, amíg a levélpár fonnyadni nem kezd, innentől kezdődik a gyűjtő szemszögéből a pihenési időszak. A gondozásuk tekintetében ez így igaz, viszont a növény életében ez a legaktívabb fejlődés ideje, az új levélpár most alakul ki. A tényleges pihenés csak a régi levélpár teljes beszáradása után kezdődik.

Ha hideg az üvegház, télikert vagy a beépített terasz télen (tartósan 5 fok alatt), akkor csak ősszel és tavasszal fejlődnek a növények, a leghidegebb időszakra leállnak. Az öntözésüket is mérsékeljük ebben az időszakban. A kaktuszoktól eltérően ilyenkor kevésbé érzékenyek a vízre, nem kell teljesen szárazon tartani őket (kivéve a vedlés alatt álló példányokat). Jó ha egy kevés nedvességet tartalmaz a talajuk, hogy ne pusztuljon el a gyökérzetük és a tavaszi fejlődési időszakot azonnal teljes erővel megkezdhessék. A legkeményebb hidegek elmúlta után újra megindulnak és a forróság kezdetéig fejlődnek. A meleg nyári időszakban nyugalomba vonult növényeket a legjobb ilyenkor is a lehetőségekhez képest hűvös, árnyékos helyen (pl. az üvegházban az asztal alatt) tartani. Ilyenkor sokkal kisebb stresszt kell elviselniük. Jó ha egy kevés vizet is kapnak néhány alkalommal, de ez inkább csak nedvesítés, permetezés legyen, csak annyi hogy ne indítsa be a fejlődésüket. A tartalékaikat kevésbé fogják így felhasználni, és több energiájuk marad a virágzásra. Az apró, 1 cm körüli vagy az alatti fajoknak különösen fontos ez, sokkal több tartalékuk marad az őszi virágzáshoz.

Üvegház, télikert vagy beépített terasz nélkül a legjobb ezeket a növényeket a szabadban tartani amíg lehet. Kis fűtetlen növényház, fóliasátor, nagyobb akvárium vagy bármi hasonló hely nagyon sokat segít, véd a csapadéktól és a keményebb hidegektől. Ha ilyenünk van akkor sokkal tovább kint maradhatnak a növények. A kisebb fagyok nem okoznak gondot, a fóliaház is véd annyit, hogy 2-3 fok minusz ne tegyen kárt a növényekben. Ha ennél hidegebb várható akkor vigyük be a növényeket védett helyre. Mindenképpen világos helyet kell találnunk, lehetőleg olyat, ahol nagy a hőingás. Ha ilyen nincs akkor minél hűvösebb ablakpárkányt keressünk a lakásban és oda tegyük őket. Hőingás és elegendő fény nélkül nem fejlődnek igazán jól, ezért tavasszal amint lehet vigyük ki őket a szabadba a kis növényházba.

Ezeket a cikkeket olvastad már?