A kert és örökzöld növényei

2019.05.04.

Fenyőfélék és tűlevelűek

Örökzöld fenyő a kertben és teraszonFás szárú növényeink örökletes és környezeti feltételek által meghatározott ritmusban élnek. Ez a ritmika a trópusokon kevésbé, a mediterránban jobban, a mérsékelt és hideg égövben kifejezetten nyomon követhető. Az életritmus főbb szakaszai a következők: tavaszi fakadás, virágzás, nyári növekedés, őszi termésérés és lombhullás, majd téli nyugalom. A lombhullás a leginkább szembetűnő változás. Gondoljunk csak a nyáron zöld erdő ezer színbe való őszi átváltozására, a vastag avartakaróra s a télre kopaszon maradó fák elmúlást idéző hangulatára.

Fák lombjai és levele

A természetes lombhullás, a levelek leválása bonyolult élettani folyamat, melyet mindig a környezeti feltételek jelentős változása vált ki. A trópusokon, ahol állandóan nedves meleg van, a fák sohasem veszítik el egyszerre valamennyi levelüket. A mérsékelt és hideg övben ősszel a fény és a hőmérséklet egyidejű csökkenése, a Föld más területein a rendszeresen ismétlődő száraz periódusok idéznek elő lombhullást.

Ezt követően a fák többé kevésbé nyugalmi állapotban vannak. Ilyenkor az élettani folyamatok lényegesen lelassulnak, némely életjelenség teljesen megszűnik.

Ha figyelmesen megfigyeljük a kertben az őszi lombhullást, azt láthatjuk, hogy a tél beállta után is vannak olyan fák és bokrok, amelynek a levele hiánytalanul és épségben megmarad.

Télikert és terasz fái

Vajon miért hullik le az egyik kerti faj levele és miért marad meg ugyanolyan körülmények között a másiké?
A törzsfejlődés folyamán a fajokat különböző környezeti hatások érték, melyekre a növények eltérően reagáltak, más-más irányban változtak meg. A hő vagy a víz hiányához egyes fajok úgy alkalmazkodtak, hogy a kedvezőtlen évszakban lehullatták levelüket, mások úgy alakultak át, hogy elviseljék a kedvezőtlen körülményeket. Egyes elméletek szerint az örökzöldek ősibb növények, mint a lombhullatók.

A lombhullatás mint tulajdonság csak később alakult ki, ezzel alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez, elsősorban a hideghez és a szárazsághoz. Ezt látszik igazolni, hogy fejlődéstörténetileg ősibb növénycsoportok között – pl. fenyő – több az örökzöld, mint az újabbak között.

A fenyő mint örökzöld

Az örökzöld-levelűség a legkülönbözőbb rendszertani egységekben fordul elő. Itt elsősorban a fenyőket kell kiemelni, melynek nagy része örökzöld, s csak néhány nemzetségük lombhullató. A fenyők viszonylag szűk rokonsági kört alkotnak, azonban a lomblevelűek egymástól nagyon távol álló nemzetségeinek fajai lehetnek örökzöldek vagy lombhullatók.

Az ablakok szerepe a télikert hőszigetelésében

2018.07.16.

Az üveg, mint hőcsapda

Három üvegtáblás hőszigetelő üvegbetét a télikertben.A télikert műanyag nyílászáróinak üvegbetétei határozzák meg az ajtók és ablakok hőszigetelő képességét, megfelelő kialakításuk védi a keretet a lecsapódó kondenzációtól. A télikertépítés során 2-25 milliméteres üvegtáblákat építhetünk be, de a gyakorlatban ritkán fordul elő, hogy 9 milliméternél vastagabb üveget szerelnének be a gyártás során. Az üvegbetétek az infravörös sugárzásnak csak a 230 °C fölötti tartományát eresztik át, minden olyan hősugárzást, mely ez alatt van, hatékonyan szigetelnek. Ennek köszönhetően a meleg a beépített teraszon marad, a napsütés viszont képes bejutni.

Az üvegházhatás jelenségének köszönhetjük, hogy a napsütéses téli időszakokban minimális fűtési kiadásaink lehetnek. Emiatt azonban a nyári melegben szükség lehet a helyiség hűtésére és árnyékolására. Természetesen megoldás lehet az is, ha nem déli fekvésű télikertet építünk, hiszen ebben az esetben nem egész nap érik a nap sugarai az ablakokat.

Energiatakarékosság a télikertben

A megfelelő üvegbetétek kiválasztása lényegesen befolyásolhatja a télikert energiafelhasználását. Optimális esetben az ablaktábla kellő mértékben hőszigetelő, hogy télen kevesebb legyen a fűtésszámla, emellett a fényvisszaverő rétegnek köszönhetően a nyári melegben is kellemes maradhat a benti hőmérséklet.

Az üvegbetétek ablaktáblái közötti tér jelentős mértékben befolyásolja az energiaáramlást, ezért lehetőség szerint inert gázzal kell azt kitölteni.

Többrétegű ablaktábla

Bár európai körülmények között nincs szükség extrém mértékű hőszigetelésre, ennek lehetőségeivel is érdemes megismerkednünk. A télikert ablaktábláinak hőszigetelését a két üvegtábla közötti légrés biztosítja, mely a köznyelvben vákuum, valójában semleges gázzal kitöltött. Bár ennek a légrésnek a mérete befolyásolja a hőszigetelés mértékét, a mérések szerint 5 centiméternél nagyobb légrés már nem hatékony. A műanyag nyílászárók konstrukcióját ezért úgy alakítják ki, hogy több üvegtábla segítségével, többrétegű üvegbetétet gyártanak, ha megerősített hő- vagy hangszigetelésre van szükség.

Háromrétegű télilkert műanyag ablak.

A szakemberek a legújabb kutatások alapján azon a véleményen vannak, hogy bár Európában hagyományosan a kétrétegű üvegbetéteket alkalmazzák, az optimális a három üvegtáblából összeállított és legyártott műanyag ablakbetét.

A téliker és beépített terasz műanyag nyílászáróinak konstrukciójának kiválasztásakor bízzuk magunkat a gyártó szakembereire.

Címkék: télikert, terasz

Kávépótlók a télikert nyugalmában

2018.06.25.

Forró italokkal a télikertben

Teázósarok a télikert építésnél kialakítva.Magyarországon nagy hagyományai vannak a télikertben fogyasztott kávépótlóknak, melyeket a pótlékokkal együtt kávészereknek neveznek és Budapesten kárpitozott fotelben fogyasztanak. A kávépótlók főzete a valódi kávéitalt helyettesítheti, a kávépótlékokat önmagukban azonban általában nem fogyasztjuk. Inkább a kávépótlékokhoz vagy a valódi kávéhoz keverjük őket, hogy ízüket vagy színüket a maguk ízlése szerint módosítsuk. Jelenleg a következő kávészereket alkalmazzuk a beépített teraszon, melyet a budapesti kárpitosok is szeretnek.

Cikóriakávé a puha kárpitban ücsörögve

A cikóriakávé a télikerti, kárpitos fotelben ücsörgések, pihenések egyik legkedveltebb pótkávéja. Nemesített cikóriagyökérből készül. A gyökeret megpörkölik, majd érlelik. Ezután kevés napraforgóolajjal keverve megőrlik, és kockákba préselve kerül a fogyasztóhoz. Főzete kissé kesernyés, kellemes zamatú.

A malátakávé

A télikertben a malátakávé fogyasztása is megszokott, általában olyan kanapét választunk, mely puha bőr kárpittal van áthúzva. Általában árpamalátából készítik pörköléssel. A pörkölés befejezése előtt kevés cukrot öntenek a pörkölődobba, fényezik a malátakávét. Szemesen kerül forgalomba. Nem lehet tapadós, törött szemű. Főzete édeskés, érződik rajta a jellegzetes malátazamat.

A télikertben gyakran találkozhatunk a keverék kávépótlókkal is. Ezek többféle anyag felhasználásával készülhetnek. Előírt arányban van benne maláta, cikória, néha borsó vagy rozs, esetleg csillagfürt is. Nagyobb csomagolásban hozzák forgalomba, az úgynevezett családi kávét.

A cukrozott keverék-kávépótló a télikertben nem használt szer, mely üzemi konyhák, közületek számára készül. Az ilyen kávépótló keverék már az ízesítéshez szükséges cukrot is tartalmazza. Kockákba van préselve, megkönnyítve az adagolást. Évekig eltartható, de csak szellős, hűvös, tiszta levegőjű helyen, mindig felbontatlan csomagolásban tárolható.

Zamat kávépótló

A Zamat kávépótló a kárpitosok kedvence Budapesten, régi télikertek nosztalgikus, cukrozott keverék kávépótló, vanilinnel ízesítve. Szintén kockákba préselve kerül a beépített teraszon a fogyasztók elé. A kávépótlókat kézzel kell elmorzsolni a hideg vízben, majd addig forralni, míg elfő a habja.

A legjobb kávét a télikertben csak megfelelő kávéfőző gép segítségével készítheted el. Az elkészült eszpresszó azonnal fogyasztandó, a felmelegített kávé íze már nem élvezhető maradéktalanul. A kávégép tárolásának és működtetésének helyét gondosan meg kell választani, hogy ne melegedjen túl a napsütéstől és ne nedvesedjen át a beépített teraszon található növények párájától sem.

Címkék: kárpitos, télikert

A szögezett, a ragasztott és az úsztatott parketta a télikertben

2018.06.02.


Csaphornyos parkettaléc, szegélyléc a beépített teraszon

Fa padló, parketta a télikert építésénél.A szögezett parketta burkolat legfelső, látható rétege, a télikert építés közben, csaphornyos parkettalécekből készül, amelyeknek keresztmetszeti méreteit és a megengedhető méreteltéréseket speciális mérettáblázatok foglalják össze.

A parkettalécet 17 és 22 mm-es vastagságban gyártják.

Hosszúsága: 190, 205, 255, 305, 355, 405, 405 mm.

Szélessége: 23, 26, 29, 33, 36, 46, 53, 56, 63, 66 mm.

A burkolat falhoz való csatlakoztatásához fallécet és szegélylécet, más néven széklécet kell használni, amelyek tölgy-, bükk-, kőris-, szil-, cser-, gyertyán-, juhar- és akácfából készülhet a télikertben.

A parkettaléc széles felületeit hát-, illetve színlapnak nevezzük, keskenyebb felületeit oldalnak, két végoldalát pedig bütünek.

A terasz beépítés sajátosságai

A csaphornyos parkettaléc egyik bütüjén és oldalán hornyok, a másik oldalán és bütüjén csap van. Attól függően, hogy – hátlapjára fektetve és hornyos bütüje felől nézve – melyik oldalán van csap, jobbos és balos kivitelű lécet különböztetünk meg. A kötegek fele-fele arányban tartalmaznak jobbos és balos parkettát.

A csaphornyos parketta csapjának és hornyának kedvező együtt dolgozása érdekében sem a laza illeszkedés, sem az erős szorulás nem engedhető meg. A csaphoronnyal összeillesztett parkettapárnak – lefelé fordított oldalfelülettel, vízszintesen tartva – együtt kell maradnia. A fekvőréteg visszaugratása teszi lehetővé a lécek hézagmentes illesztését, a télikert építés és a teraszbeépítés során.

A télikert padlóburkolatának építése

A parkettaléc két-két lapjának és két-két oldalának párhuzamosnak kell lennie, a bütünek pedig rájuk pontosan merőlegesnek. Ezt könnyen ellenőrizhetjük úgy, hogy két, hosszoldalával összeillesztett parkettaléc bütüjéhez egy harmadik léc hosszoldalát csatlakoztatjuk. A harmadik léc oldalélénél keletkező hézag mutatja a merőlegestől való eltérést.

A falléc mindkét hosszoldalán párhuzamosra gyalult horonybemarással készül a télikertépítésnél. Bütüi fűrészeltek.

A falléc horonymérete és a horonynak a színlaptól mért távolsága ugyanaz, mint az azonos vastagságú parkettáé. A burkolat szélén a parkettalécek a fallécbe csatlakoznak. A falléc hossza, 1000 mm-től felfelé 50mm-enkénti növeléssel, legfeljebb 3000 mm lehet. Szélessége 50-85 mm-ig – 5 mm-enkénti növeléssel terjed.

Címkék: télikert

Hogyan kezeljük a műanyag padlóburkolatot a télikertben

2018.05.11.

Melegpadló burkolat a beépített teraszon

Műanyag padlóburkolat a télikertben.Amikor műanyag padlóburkolatot veszünk a télikertépítés befejező szakaszában, mindig vegyük figyelembe a helyiség rendeltetését és nagyságát, mert befolyásolják, sőt meghatározzák a burkolóanyag színét és mintázatát. A helyiségben levő burkolatokhoz, berendezési tárgyakhoz, a meglévő anyagokhoz való alkalmazkodással, a színek és anyagok összhangjával hozhatunk csak létre harmonikus és esztétikus belsőt.

A télikert műanyag burkoló anyagának kiválasztásakor lényeges szempont a helyiség forgalma is, amelynek nagysága lehet: könnyű, mérsékelt és nagyon erős.

Hogyan vásároljunk műanyag burkolóanyagot a beépített teraszra?

Vásárláskor nem mindegy, hogy egyszínű vagy mintás anyagot veszünk-e. Az egyszínű anyagokból a helyiség hosszméreténél 3-5 cm-rel többet kell vásárolnunk. A helyiség szélességi méretéhez pedig az átlapolásokból adódó anyagtöbletet hozzá kell számítani. A télikertben az átlapolások számát az anyagszéleség és a helyiségszélesség figyelembevételével határozzuk meg. Minden átlapolásra egyszínű anyagnál 3-4 cm-t, mintás anyagnál ennél többet kell számítani.

A műanyag burkolóanyagok tárolása a télikertben

A műanyag padlóburkoló lemezeket járófelületükkel kifelé tekercselik fel. A csomagolóanyag papírlemez vagy fólia.

Csomagolás után a kész tekercset két helyen átkötik, a szállítás és a tárolás biztonsága érdekében.

A padlólemez tekercseket függőlegesen állítva kell szállítani és tárolni, és naptól, sugárzó hőtől, agresszív gázoktól és gőzöktől, valamint nedvességtől védeni kell. A tárolóhelyiség hőmérséklete 5-25 C legyen.

A vásárolt műanyag lemeztekercseket a télikertben egymás mellé állítva helyezzük el a tárolóhelyiségben, mert így védhetjük legjobban őket a károsodástól. A fektetett, helytelenül tárolt tekercsek saját súlyuk alatt deformálódnak és hideg időjárás esetén a tekercsek szélei berepedeznek. A megsérült lemezek kifeszítése és egyengetése sok időt vesz igénybe, és megnehezíti a padlóburkoló lemez leragasztását.

A télikert műanyag padlójának aljzata

A ragasztásra előkészített aljzatnak a télikertben szilárdnak, száraznak és megfelelően sima felületűnek kell lennie. Az előkészítéshez aljzatkiegyenlítő anyag használata javallott, de a télikert építő szakemberek a padló megfelelő öntését is szakszerűen végzik el. A padlóburkolat ragasztását követően építési munkálatok végzése már nem ajánlott.

Címkék: télikert

Növények teleltetése a télikertben

2018.05.04.

Télikertépítés növényszoba létrehozásának céljából

Télikert növény teleltetésA télikertépítés egyik célja Budapesten a télálló virágoskert létrehozása, mely egész évben gyönyörködtettheti a megrendelőt. A szolgáltatás része lehet a műanyag ajtó és ablakkonstrukciók beépítése mellett a berendezés megtervezése, az öntözés és árnyékolástechnikai rendszer kiépítése. A télikertben sok növény telelhet, melyek a szabadban nem lennének képesek élni, viszont a nyári melegben a kert ékességei. Néhány növény, mely alkalmas kinti és benti tartásra is, teleltetés mellett.

Murvafürt

A murvafürt egy Brazíliából származó, fénykedvelő, közepesen igényes növény.
Tövises ágú, ovális, fényeszöld levelű kúszócserje. Jelentéktelen virágait szíves tojásdad, élénklila virágzati leelk ölelik körül. Ezek az átütő színű, nyáron tömegesen megjelenő fellevelek adják a növény díszértékét.

A mediterrán vidékeken szabadban is áttelel, nálunk azonban nem télálló. Dézsás nevelésre Alexandra fajtája a legalkalmasabb. Ez rövidebb szártagú, nyáron virágzó, fellevelei fénylő bíborlilák.

Augusztus végén dugványozással szaporítható. Nagyon lassan és nehezen gyökeresedik. A gyökerek kifejlődéséig a dugványokat tartsuk befőttesüveg alatt.
Április elejétől október végéig a szabadban neveljük, meleg, napos helyen, rendszeres öntözés mellett. A tavaszi, nyár eleji hetekben tápoldatot is adjunk neki.
Késő ősztől tavaszig 5-8 C-on tároljuk, s csak 3 hetenként öntözzük.

Átültetéséhez az érett trágyával vagy Plantos 4D-vel dúsított föld alkalmas.

Kasszia

A kasszia egy észak-amerikai, fénykedvelő, közepesen igényes növény.
Kevéssé ismert, szép virágú, aljától ágas kis fa. Levelei szárnyaltak. Aranysárga virágfürtjei július végén, augusztusban nyílnak. A virágzás 3-4 hétig tart.

Levelei késő ősszel lehullanak. Télen 4-5 C hőmérsékleten télikertben teleltessük, s csak ritkán öntözzük. Kora tavasszal ismét kitehetjük a szabadba. A kisebb fagyokat még károsodás nélkül elviseli. Magvetéssel szaporítható.

Datúra

A datúra egy Brazíliában honos, fénykedvelő, közepesen igényes növény.
Aljától ágas vagy törzses fa. Falusi udvarokon szép idős példányokat lehet látni belőle. A napos helyek, tetőkertek, erkélyek és télikertek szép dísznövénye.

Nagy, puha állományú levelei közül 25-30 cm hosszú, hófehér, trombitaformájú virágok csüngenek ki. A virágoknak bódító illatuk van. Nyár végén, ősz elején nyílik, mikor már sok minden levirágzott. A kissé kötött talajt kedveli, ezért egytized rész agyaggal kever földbe ültessük.

A kristályvirágfélék a télikertben

2018.03.29.


Aizoaceae nevelése a beépített teraszon

Kristályvirágfélék a télikertbenA legtöbb kristályvirágféle ide tartozik. Nem egyértelműen téli esős területen élnek, inkább a nyári forróság miatt helyeződött át a növekedési időszakuk a hűvösebb évszakra. A télikertben nem csak citromot, narancsot és mandarint termeszthetünk.

Megjelenésük és rövid történetük

Az első kövületek a kristályvirágfélék közül kb. 12 millió évvel ezelőtt jelentek meg. Egyesek szerint kb. ekkor, mások szerint kb. 5 millió éve alakult ki Dél-Afrikában az élőhelyükül szolgáló száraz, téli csapadékos klíma. Evolúciósan nagyon rövid az azóta eltelt idő. Bámulatos, hogy ez alatt az idő alatt mennyire sokféle specializált faj alakult ki. A nyári esős területek ennél régebbiek. A part menti ködös területeket kialakító Bengulea tengeráramlás kb. 6 millió éve alakult ki, az ezt kihasználó növények is azóta fejlődtek ki.

A gyors fejlődésnek több oka is van. Egyrészt a klíma több periódusban változott nedves és száraz időszakok között. Ez a gyakori változás nagy evolúciós nyomást gyakorolt a növényzetre, alkalmazkodniuk kellett a változó környezethez. A kiszáradások alatt nagy területek növényzete pusztult ki, utat nyitva az ott megélni képes fajoknak az új élőhelyek elfoglalásához. Az ilyen terjeszkedés mindig új típusok megjelenését jelenti a helyi viszonyoknak megfelelően. A klímaváltozások során egyes területek elszigetelődnek, az ott élő növények önálló fejlődésbe kezdenek. Később újra megváltozik az éghajlat és a kialakult új formák el tudnak terjedni. A nyári esős területek éghajlata kevésbé változott az elmúlt néhány millió évben, ennek megfelelően sokkal kisebb az ott élő fajok változatossága.

Többségük cserjeszerű, száras-leveles, kevésbé specializálódott faj. A gyors evolúció másik oka lehet a kristályvirágfélék speciális alkalmazkodása a szárazsághoz. Ugyanis csak rövid ideig tartó száraz időszakok elviselésére készültek fel, egy kevés nedvességre mindig számíthatnak, ha másból nem akkor legalább a harmatból, ködből. Néhány hónapnál hosszabb szárazság nagyon megviseli őket, az élőhelyen is nagy pusztulást tapasztalunk ilyenkor. Ennek eredményeképpen az élőhelyi kutatások szerint általában 5-15 évnél tovább ritkán él egy-egy példány. A fajokat azonban nem kell félteni a kipusztulástól mert magokból gyorsan kiújul a populáció. Ez a cserélődés nagyon felgyorsítja a generációk váltakozását és ezzel együtt az evolúciót.

Hűvösben fejlődők

A legtöbb kristályvirágféle ide tartozik, a télikertben és a beépített teraszon a citrom mellett is jól megférnek. Nem egyértelműen téli esős területen élnek, inkább a nyári forróság miatt helyeződött át a növekedési időszakuk a hűvösebb évszakra. Ezek a fajok a legkényesebbek, szinte csak üvegházban tarthatók, ahol télen is biztosítani tudjuk a fejlődésükhöz szükséges körülményeket: elegendő fényt, hűvös időt és nagy hőingadozást. A legjobb, ha éjszaka 5-10 fok körüli a hőmérséklet, ami nappalra felmegy 15-25 fokra.

Télikert kialakítása

Öntözésüket ősszel, a nyári forróság megszűnte után lehet elkezdeni. Legtöbbször a növény maga is jelzi, hogy fejlődésnek indult, új levelek, hajtások vagy bimbók jelennek meg rajta öntözés nélkül is. Ha a növény magától nem akar megindulni, akkor egy-két óvatos öntözéssel segíthetünk neki. Ehhez jó ha ismerjük a faj életritmusát a mi saját tartási körülményeink között, mert egy elsietett öntözéssel el is pusztíthatjuk. Az öntözésük módja is eltér a kaktuszoknál szokásostól. A hűvös idő miatt a talaj nehezen szárad ki, emiatt a legjobb ha nem nagy mennyiségű vízzel öntözzük be őket, hanem csak kevés nedvességet és reggelente harmatosítást, spriccelést kapnak. A télikertben vagy a beépített teraszon a citromfa mellett. A növekedési időszak kezdetén adhatunk egy nagy öntözést, hogy feltöltsék a víztartalékaikat, utána jöhetnek az óvatosabb spriccelések. A kaktuszokhoz szokott gyűjtőknek még így is nehéz a téli hidegben a kristályvirágfélék öntözése, de nem kell őket félteni. A fejlődésben lévő növényt nehéz túlöntözni. Probléma csak akkor szokott fellépni, ha a pihenési időszak alatt túl sok vizet kapnak, vagy a növekedési időszak kezdetén, amikor nem sikerül zökkenőmentesen megindítani őket.

Speciális kezelést igényelnek a Lithopsok. Náluk az öntözését télen, a vedlés idejére teljesen szüntessük be, hogy az előző levélpárból biztosan kivonjon minden nedvességet. Ha nem így teszünk akkor több levélpár is a növényen maradhat, ami azon kívül, hogy nem szép még a legfrissebb levelek szabad kifejlődését is akadályozza. Vedlés után újrakezdhetjük az öntözést, a tavaszi hűvösebb időben szépen növekedni fognak a nyár beálltáig.

A tartósan beburkolózó fajok (pl. Conophytum, Cheiridopsis, Monilaria) esetében tél végén, a levélpár beszáradása után már a következő pihenési időszak kezdődik, a burkukon belül kell maradniuk a következő őszig. Ezeket csak addig öntözzük, amíg a levélpár fonnyadni nem kezd, innentől kezdődik a gyűjtő szemszögéből a pihenési időszak. A gondozásuk tekintetében ez így igaz, viszont a növény életében ez a legaktívabb fejlődés ideje, az új levélpár most alakul ki. A tényleges pihenés csak a régi levélpár teljes beszáradása után kezdődik.

Ha hideg az üvegház, télikert vagy a beépített terasz télen (tartósan 5 fok alatt), akkor csak ősszel és tavasszal fejlődnek a növények, a leghidegebb időszakra leállnak. Az öntözésüket is mérsékeljük ebben az időszakban. A kaktuszoktól eltérően ilyenkor kevésbé érzékenyek a vízre, nem kell teljesen szárazon tartani őket (kivéve a vedlés alatt álló példányokat). Jó ha egy kevés nedvességet tartalmaz a talajuk, hogy ne pusztuljon el a gyökérzetük és a tavaszi fejlődési időszakot azonnal teljes erővel megkezdhessék. A legkeményebb hidegek elmúlta után újra megindulnak és a forróság kezdetéig fejlődnek. A meleg nyári időszakban nyugalomba vonult növényeket a legjobb ilyenkor is a lehetőségekhez képest hűvös, árnyékos helyen (pl. az üvegházban az asztal alatt) tartani. Ilyenkor sokkal kisebb stresszt kell elviselniük. Jó ha egy kevés vizet is kapnak néhány alkalommal, de ez inkább csak nedvesítés, permetezés legyen, csak annyi hogy ne indítsa be a fejlődésüket. A tartalékaikat kevésbé fogják így felhasználni, és több energiájuk marad a virágzásra. Az apró, 1 cm körüli vagy az alatti fajoknak különösen fontos ez, sokkal több tartalékuk marad az őszi virágzáshoz.

Üvegház, télikert vagy beépített terasz nélkül a legjobb ezeket a növényeket a szabadban tartani amíg lehet. Kis fűtetlen növényház, fóliasátor, nagyobb akvárium vagy bármi hasonló hely nagyon sokat segít, véd a csapadéktól és a keményebb hidegektől. Ha ilyenünk van akkor sokkal tovább kint maradhatnak a növények. A kisebb fagyok nem okoznak gondot, a fóliaház is véd annyit, hogy 2-3 fok minusz ne tegyen kárt a növényekben. Ha ennél hidegebb várható akkor vigyük be a növényeket védett helyre. Mindenképpen világos helyet kell találnunk, lehetőleg olyat, ahol nagy a hőingás. Ha ilyen nincs akkor minél hűvösebb ablakpárkányt keressünk a lakásban és oda tegyük őket. Hőingás és elegendő fény nélkül nem fejlődnek igazán jól, ezért tavasszal amint lehet vigyük ki őket a szabadba a kis növényházba.

Habarcs és vakolat alkalmazása a télikertben

2018.03.18.

Gipsz- és gipszes habarcsok, különleges habarcsok

Télikert falburkolata, vakolatA gipsz- és gipszes habarcsok a télikertben vagy beépített teraszon oldalfalak és a mennyezetek vakolatának, gipsztagozatának habarcsanyaga. Kötéslassítóként enyv, kötésgyorsítóként elimínium-szulfát vagy timsó használható.

A gipsz- és gipszes habarcsok kötőanyaga A vagy B minőségű vakológipsz, I vagy II. minőségű formagipsz, mészpép vagy porrá oltott mész. A gipszhabarcsok legalább 200 k/m gipszet, egyéb kötőanyagot csak csekélyebb mennyiségben tartalmazhatnak. A gipszes habarcsok kg/m-nél kisebb mennyiségű gipszet tartalmaznak.

Gipszet cementtel összekeverni nem szabad, sőt e kétféle anyagot tartalmazó szerkezeti részek közvetlen érintkezését is kerülni kell. Gipszhabarcsba csak rozsdásodás ellen megfelelő védelemmel ellátott acélbetétet vagy hálót szabad beágyazni.

Adalékanyagnak a III. osztályú homok is megfelelő, aljzathabarcshoz legfeljebb mm szemnagyságú gipszes simítóhabarcshoz azonban legfeljebb 1 mm szemnagyságig szabad használni a télikertépítés során. Gipsz simítóhabarcs homokot nem tartalmazhat. A gipsz rabichabarcs 2/3 részben kazánsalakot és 1/3 részben harmadosztályú homokot tartalmazzon.

A gipszel kevert mészhabarcs kiválóan alkalmas a télikert belső oldalfalainak, mennyezeteinek alapvakolására. Kötéskor ugyanis a gipsz kissé duzzad, a mész pedig összehúzódik, és ez a kiegyenlítődés igen kedvező.

A gipszes simítóhabarcs igen képlékeny, egyenletesen lágy és igen gyorsan köt. A gipsz- és a gipszes habarcsok szigorú minőségi előírások szerint készülnek.

Különleges habarcsok

A terasz beépítése során a különleges habarcsok részben a kötőanyag, részben pedig az adalékanyagok sajátos tulajdonságaiból eredően a velük készített vakolatoknak olyan tulajdonságokat adnak, amelyek lehetővé teszik különleges célokra való alkalmazásukat. Ilyenek az injektáló-, a barit-, a saválló nátronüveges habarcsok, a samott-, a szilikát habarcsok.

Az injektálóhabarcsokat üregek, hézagok, sziklatalajok repedéseinek tömítésére használjuk a télikertépítés során.

A sugárgátló barithabarcsot röntgen- és radioaktív sugárzás ellen védő vakolatok készítésére alkalmazzuk.

Adalékanyaga legalább másodosztályú szemmegoszlású baritőrlemény.

A barit vagy más néven súlypát, színtelen, fehér, szürkés vagy sárgás, kőszerű ásvány, amely tiszta előfordulásban 4g/cm3-nél nagyobb sűrűsége miatt lényegesen nagyobb mértékben gyengíti a röntgen- vagy gamma-sugárzás intenzitását, mint a kisebb sűrűségű homok. Kötőanyagként 350pc vagy 450pc használható fel.

Címkék: télikert, terasz

Ezeket a cikkeket olvastad már?