Az ablakok szerepe a télikert hőszigetelésében

2018.07.16.

Az üveg, mint hőcsapda

Három üvegtáblás hőszigetelő üvegbetét a télikertben.A télikert műanyag nyílászáróinak üvegbetétei határozzák meg az ajtók és ablakok hőszigetelő képességét, megfelelő kialakításuk védi a keretet a lecsapódó kondenzációtól. A télikertépítés során 2-25 milliméteres üvegtáblákat építhetünk be, de a gyakorlatban ritkán fordul elő, hogy 9 milliméternél vastagabb üveget szerelnének be a gyártás során. Az üvegbetétek az infravörös sugárzásnak csak a 230 °C fölötti tartományát eresztik át, minden olyan hősugárzást, mely ez alatt van, hatékonyan szigetelnek. Ennek köszönhetően a meleg a beépített teraszon marad, a napsütés viszont képes bejutni.

Az üvegházhatás jelenségének köszönhetjük, hogy a napsütéses téli időszakokban minimális fűtési kiadásaink lehetnek. Emiatt azonban a nyári melegben szükség lehet a helyiség hűtésére és árnyékolására. Természetesen megoldás lehet az is, ha nem déli fekvésű télikertet építünk, hiszen ebben az esetben nem egész nap érik a nap sugarai az ablakokat.

Energiatakarékosság a télikertben

A megfelelő üvegbetétek kiválasztása lényegesen befolyásolhatja a télikert energiafelhasználását. Optimális esetben az ablaktábla kellő mértékben hőszigetelő, hogy télen kevesebb legyen a fűtésszámla, emellett a fényvisszaverő rétegnek köszönhetően a nyári melegben is kellemes maradhat a benti hőmérséklet.

Az üvegbetétek ablaktáblái közötti tér jelentős mértékben befolyásolja az energiaáramlást, ezért lehetőség szerint inert gázzal kell azt kitölteni.

Többrétegű ablaktábla

Bár európai körülmények között nincs szükség extrém mértékű hőszigetelésre, ennek lehetőségeivel is érdemes megismerkednünk. A télikert ablaktábláinak hőszigetelését a két üvegtábla közötti légrés biztosítja, mely a köznyelvben vákuum, valójában semleges gázzal kitöltött. Bár ennek a légrésnek a mérete befolyásolja a hőszigetelés mértékét, a mérések szerint 5 centiméternél nagyobb légrés már nem hatékony. A műanyag nyílászárók konstrukcióját ezért úgy alakítják ki, hogy több üvegtábla segítségével, többrétegű üvegbetétet gyártanak, ha megerősített hő- vagy hangszigetelésre van szükség.

Háromrétegű télilkert műanyag ablak.

A szakemberek a legújabb kutatások alapján azon a véleményen vannak, hogy bár Európában hagyományosan a kétrétegű üvegbetéteket alkalmazzák, az optimális a három üvegtáblából összeállított és legyártott műanyag ablakbetét.

A téliker és beépített terasz műanyag nyílászáróinak konstrukciójának kiválasztásakor bízzuk magunkat a gyártó szakembereire.

Címkék: télikert, terasz

Habarcs és vakolat alkalmazása a télikertben

2018.03.18.

Gipsz- és gipszes habarcsok, különleges habarcsok

Télikert falburkolata, vakolatA gipsz- és gipszes habarcsok a télikertben vagy beépített teraszon oldalfalak és a mennyezetek vakolatának, gipsztagozatának habarcsanyaga. Kötéslassítóként enyv, kötésgyorsítóként elimínium-szulfát vagy timsó használható.

A gipsz- és gipszes habarcsok kötőanyaga A vagy B minőségű vakológipsz, I vagy II. minőségű formagipsz, mészpép vagy porrá oltott mész. A gipszhabarcsok legalább 200 k/m gipszet, egyéb kötőanyagot csak csekélyebb mennyiségben tartalmazhatnak. A gipszes habarcsok kg/m-nél kisebb mennyiségű gipszet tartalmaznak.

Gipszet cementtel összekeverni nem szabad, sőt e kétféle anyagot tartalmazó szerkezeti részek közvetlen érintkezését is kerülni kell. Gipszhabarcsba csak rozsdásodás ellen megfelelő védelemmel ellátott acélbetétet vagy hálót szabad beágyazni.

Adalékanyagnak a III. osztályú homok is megfelelő, aljzathabarcshoz legfeljebb mm szemnagyságú gipszes simítóhabarcshoz azonban legfeljebb 1 mm szemnagyságig szabad használni a télikertépítés során. Gipsz simítóhabarcs homokot nem tartalmazhat. A gipsz rabichabarcs 2/3 részben kazánsalakot és 1/3 részben harmadosztályú homokot tartalmazzon.

A gipszel kevert mészhabarcs kiválóan alkalmas a télikert belső oldalfalainak, mennyezeteinek alapvakolására. Kötéskor ugyanis a gipsz kissé duzzad, a mész pedig összehúzódik, és ez a kiegyenlítődés igen kedvező.

A gipszes simítóhabarcs igen képlékeny, egyenletesen lágy és igen gyorsan köt. A gipsz- és a gipszes habarcsok szigorú minőségi előírások szerint készülnek.

Különleges habarcsok

A terasz beépítése során a különleges habarcsok részben a kötőanyag, részben pedig az adalékanyagok sajátos tulajdonságaiból eredően a velük készített vakolatoknak olyan tulajdonságokat adnak, amelyek lehetővé teszik különleges célokra való alkalmazásukat. Ilyenek az injektáló-, a barit-, a saválló nátronüveges habarcsok, a samott-, a szilikát habarcsok.

Az injektálóhabarcsokat üregek, hézagok, sziklatalajok repedéseinek tömítésére használjuk a télikertépítés során.

A sugárgátló barithabarcsot röntgen- és radioaktív sugárzás ellen védő vakolatok készítésére alkalmazzuk.

Adalékanyaga legalább másodosztályú szemmegoszlású baritőrlemény.

A barit vagy más néven súlypát, színtelen, fehér, szürkés vagy sárgás, kőszerű ásvány, amely tiszta előfordulásban 4g/cm3-nél nagyobb sűrűsége miatt lényegesen nagyobb mértékben gyengíti a röntgen- vagy gamma-sugárzás intenzitását, mint a kisebb sűrűségű homok. Kötőanyagként 350pc vagy 450pc használható fel.

Címkék: télikert, terasz

Ezeket a cikkeket olvastad már?